با اینکه شیر برنج یک دسر خوشمزه و مقوی برای تمام ردههای سنی است اما شیر برنج که به آن شیربا یا آش شیر نیز میگویند، همزمان میتواند یک میانوعده، دسر و غذای تقویتی سبک برای تمام کسانی باشد که میخواهند از مواد مغذی استفاده کنند، رژیم لاغری بگیرند، ورزش کنند و یا علائم بیماری دیابت خود را کاهش دهند.
انواع مختلف شیر برنج در کشورهای مختلف جهان و شهرهای مختلف ایران تهیه میشود که شیر برنج ساده، پایه تمام آنهاست. این دسر یا حتی غذا، به دلیل داشتن شیر، برنج و هل و گلاب و دارچین، سرشار از کلسیم، ویتامینهای گروه b و آرامشبخش است.
آن را میتوان به دو صورت گرم یا سرد مصرف کرد. این دسر تا حدودی شبیه به اوتمیل و فرنی است. در این مقاله علاوه بر آموزش طرز تهیه شیر برنج ساده به شیر برنج بدون شکر یا رژیمی هم خواهیم پرداخت.
فهرست مطالب (کلیک کنید)
- شیر برنج غذای کدام کشور است؟
- آیا شیر برنج لاغر میکند؟
- شیر برنج ساده
- مواد لازم برای شیر برنج ساده
- طرز تهیه شیر برنج ساده
- اطلاعات تغذیهای شیربرنج ساده
- فوت و فن خوشمزه شدن شیر برنج
- شیر برنج بدون شکر و رژیمی
شیر برنج غذای کدام کشور است؟
بر اساس تحقیقات انجام شده ریشه غذای شیر برنج به هند و 6000 سال قبل از میلاد برمیگردد. اولین ذکر آن در حماسههای مهابهاراتا و رامایانا، به عنوان ksheer یا kshirika در سانسکریت، که به یک غذای ساخته شده با شیر ترجمه میشود، است. اما امروزه شیر برنج در بسیاری از کشورهای جهان به شکلهای مختلف پخته میشود.
در کشورهای غربی به آن پوپینگ برنج میگویند. در شیر برنج عربی از پودرنشاسته ذرت، دارچین، نمک و خامه نیز استفاده میشود و در شیر برنج ترکیهای آرد برنج، نشاسته، زرده تخم مرغ به مواد اولیه و اصلی شیر برنج اضافه میشود. یا به عنوان مثال در شیر برنج افغانستانی قیماق یا کاچی به مواد اولیه آن اضافه میکنند.
به همین دلیل شیر برنج به عنوان یک دسر بینالمللی شناخته میشود که به طور دقیق نمیتوان گفت منشا آن کدام کشور است.
طرز تهیه شیر برنج در کشورهای مختلف دنیا کمی با هم تفاوت دارد.
آیا شیر برنج لاغر میکند؟
اگر شیر برنج را بدون اضافه کردن، کره، خامه، شکر، پودر قند و با شیر کمچرب و با چاشنیهای لاغرکننده مانند هل و دارچین تهیه کنید، قطعا یک دسر یا میانوعده عالی و مغذی برای کاهش وزن خواهد بود.
شیر برنج ساده
شاید برایتان جالب باشد که حتی در شهرهای مختلف ایران نیز انواع مختلف این دسر پخته میشود با این حال ما در این بخش به پخت شیر برنج ساده ایرانی میپردازیم که بسیار خوشمزه و مقوی است:
مواد لازم برای شیر برنج ساده
برخی از کره نیز برای پخت شیر برنج استفاده میکنند، اما اگر میخواهید شیر برنج اصل بپزید نیازی به اضافه کردن کره نیست:
برنج | 1 پیمانه |
شیر | 4 پیمانه |
شکر | 1 پیمانه |
گلاب | 2/1 پیمانه |
هل سبز | 2 عدد |
نمک | به مقدار لازم |
پودر دارچین | 2/1 قاشق چایخوری |
گلاب برای کاهش فشار خون، آرامش اعصاب، رفع خستگی و استرس، درمان سردرد، بیخوابی، استحکام لثه و درمان یبوست و هل سبز برای درمان سرماخوردگی و تقویت سیستم ایمنی بدن مفید هستند.
همچنین دارچین سرشار ازآنتی اکسیدان است و خواص ضد التهابی دارد و موجب بهبود عملکرد قلب میشود و قند خون را کاهش میدهد.
شیر برنج ساده بدون خامه و کره تهیه میشود.
طرز تهیه شیر برنج ساده
- برنج را چند ساعت خیس داده و آبش را چند بار عوض کنید تا تمیز شود.
- برنج را با کمی نمک، چوب دارچین و هل، بگذارید با حرارت ملایم بپزد.
- کمی شیر به برنج اضافه کنید و هم بزنید و وقتی به جوش آمد باقی شیر را اضافه کنید.
- وقتی به غلظت مناسب رسید شکر را اضافه کنید و آن را هم بزنید تا به خوبی حل شود.
- گلاب را آخر کار اضافه کنید تا عطر و بویش تازه تازه باقی بماند و زیاد روی حرارت نماند.
اطلاعات تغذیهای شیربرنج ساده
برنج پخته شده و کته | 1 قاشق غذاخوری | 21 کالری، 0.8 گرم چربی، 0.3 گرم پروتئین و 4.2 گرم کربوهیدرات |
شیر | 1 لیوان | 110 کالری، 7.9 گرم چربی . 13.1 گرم کربوهیدارت |
شکر | 1 قاشق غذاخوری | 60 کالری و 15 کربوهیدارت |
هل سبز | 1 قاشق چایخوری | 6.2 کالری، 0.1 گرم چربی، 0.2 گرم پروتئین و 1.4 گرم کربوهیدرات |
پودر دارچین | 1 قاشق چایخوری | 4.9 کالری، 0.1 گرم پروتئین، 1.6 گرم کربوهیدارت و 1.1 گرم فیبر |
گلاب و نمک کالری ندارد.
فوت و فن خوشمزه شدن شیر برنج
رعایت چند نکته ساده اما مهم طعم بینظیری به شیر برنج شما خواهد داد و حتی ان را به یک دسر مجلسی تبدیل خواهد کرد:
- شکر را بعد از پختن برنج به آن اضافه کنید زیرا مانع نرم شدن آن میشود.
- گلاب را در انتها اضافه کنید تا کمتر حرارت ببیند و عطر و طعم آن تازه باشد.
- از وانیل هم برای خوشطعم کردن شیر برنج میتوانید استفاده کنید.
- اگر شیر برنجتان خیلی سفت شد کمی شیر یا آب به آن اضافه کنید و بگذارید به نقطه جوش برسد.
- در ابتدا شیر برنج را مرتب هم بزنید تا کف قابلمه بچسبد.
- از برنج نیم دانه و مرغوب استفاده کنید.
شیر برنج را میتوان بدون شکر و با شیرینکنندههای طبیعی مانند عسل سرو کرد.
- میتوانید خلال بادام و پسته به آن اضافه کنید.
- برخی به شیر برنج پودر کاکائو یا پودر شکلات اضافه میکنند.
- شیر برنج را میتوان با مربای گل محمدی سرو کرد یا از آن برای تزئین روی شیربرنج، به ويژه شیر برنج بدون شکر استفاده کرد.
- برخی مانند تهیه شله زرد به شیر برنج نیز زعفران دم کرده اضافه میکنند یا آن را به صورت دو رنگ آماده میکنند.
- شیر برنج را با میوههایی مانند موز قطعه قطعه شده نیز میتوانید سرو کنید؛ به ویژه برای کودکان یا افرادی که باشگاه میروند.
- باید نسبت شیر به برنج بیشتر باشد تا برنج به خوبی بپزد.
- به جای دارچین میتوان از جوز هندی استفاده کرد.
- برای تزئین شیر برنج شکلات تلخ را روی آن رنده یا از گل محمدی استفاده کنید.
- روش دیگر پخت شیر برنج آن است که بعد از اینکه برنج نیمپز شد، شیر برنج را در فر بگذارید تا به غلظت دلخواه برسد.
شیر برنج بدون شکر و رژیمی
شیر برنج یک میانوعده مقوی است که نمیتوان از آن گذشت. حتی افرادی که به طور تخصصی ورزش میکنند نیز از این دسر خوشمزه انرژی میگیرند.
به همین دلیل اگر با توجه به ورزش روزانه خود، باید به کالری مصرفی دقت کنید یا اگر به دلیل بیماری یا اضافه وزن رژیم هستید و نمیتوانید از شکر استفاده کنید، بهتر است شیر برنج را تنها با شیر، برنج و گلاب بپزید و هنگام سرو، کمی عسل، شیره انگور یا خرما و یا کشمش به آن اضافه کنید.
میزان اضافه کردن این شیرینکنندههای طبیعی به نیاز بدن شما بستگی دارد؛ به همین دلیل قبل از مصرف به کالری آن توجه کنید.
امتیاز کاربرها
یک دیدگاه بگذارید