خواص مویز آنقدر گسترده است که متخصصان تغذیه توصیه میکنند به عنوان یک میانوعده سالم در برنامه روزانه خود مصرف کنید. از جمله خواص مویز ناشتا، افزایش حافظه، کنترل فشار خون، برطرف شدن کمبود آهن بدن و کمک به کارایی دستگاه گوارش و درمان یبوست است.
انواع مختلفی از کشمش با شکل، رنگ، اندازه و طعم متفاوت وجود دارد و مویز از خشک کردن انگورهای بزرگ سیاه تولید میشود. هنگامی که انگور برای تولید کشمش کم آب میشود، مواد مغذی غلیظتر میشود و یک مشت کشمش به یک میان وعده غنی از ویتامینهای گروه B، آهن و پتاسیم تبدیل میشود.
مویز در بارداری هم توصیه میشود، زیرا سرشار از آهن است و از ضعف بدنی جلوگیری میکند. این مقاله به بررسی جامع فواید مویز برای بزرگسالان و کودکان میپردازد.
فهرست مطالب (کلیک کنید)
- مویز چیست؟
- ارزش غذایی مویز
- در چه غذاهایی میتوان از مویز استفاده کرد؟
- فواید مویز
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- مناسب برای پوست
- ضد التهاب
- کنترل اشتها
- جلوگیری از یبوست
- محافظت از دندانها
- کاهش سطح کلسترول
- جلوگیری از کم خونی
- درمان مشکلات جنسی
- کاهش فشار خون
- تقویت استخوانها
- سلامت چشم
- کمک به کاهش وزن
- بهبود سلامت مغز
- تقویت سلامت قلب
- خواص مویز برای افراد دیابتی
- مزایای مویز برای زنان
- جلوگیری از کم خونی
- مناسب برای PCOS
- بهبود سلامت جنسی
- افزایش میزان بارداری
- مویز برای زنان باردار
- رفع حالت تهوع
- جلوگیری از نقایص مادرزادی
- جلوگیری از ضعف و خستگی
- مویز برای آقایان
- حفظ کیفیت اسپرم
- کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات
- عوارض جانبی مویز
- ناراحتی معده
- ایجاد آسیب سلولی
- افزایش قندخون
- مویز برای کودکان
- مویز برای چه کسانی مضر است؟
- سوالات متداول
مویز چیست؟
مویز، کشمش ریز و قهوهای مایل به آبی/سیاه است و در مقایسه با کشمشهای معمولی رنگ تیرهتری دارد و دارای طعم و مزه خاصی است. مویز که به عنوان مویز زانت یا کورینت سیاه شناخته میشود، انگور قرمز خشک و بدون هسته با طعمی شیرین و تند است.
این انگورهای تیره و با پوست نازک دارای بافتی آبدار، نرم و شیرین هستند. عمدتا بدون دانه هستند، اما ممکن است حبههای بزرگ آن، حاوی چند دانه سفت باشد. مویز به طور طبیعی سدیم کمی دارد، بدون چربی و کلسترول است، اما منبع کافی از ویتامینها و مواد معدنی را فراهم میکند.
آنها دارای سطوح بالایی از آهن، پتاسیم، کلسیم و ویتامینهای B کمپلکس هستند. همچنین منبع فراوانی از فیبر غذایی و آنتی اکسیدان هستند. از مویز میتوان در تهیه اسموتی، دسر و حتی به عنوان تزیین سالاد استفاده کرد.
ارزش غذایی مویز
ارزش غذایی مویز به ازای هر یک فنجان (150 گرم):
- کل کالری: 408
- کل کربوهیدرات: 107 گرم
- فیبر غذایی: 9.8 گرم
- پتاسیم: 1284 میلی گرم
- سدیم: 12 میلی گرم
- پروتئین: 5.9 گرم
- ویتامین A: حدود 2.1 درصد از نیاز روزانه
- ویتامین C: حدود 11 درصد از نیاز روزانه
- کلسیم: 9.5 درصد از نیاز روزانه
- آهن: 26 درصد از نیاز روزانه
از جمله خواص مویز میتوان به بهبود کمخونی، پیشگیری از ضعف و خستگی، کنترل و کاهش فشار خون و تقویت حافظه اشاره کرد. همچنین مصرف مویز در بارداری نیز توصیه میشود، زیرا به نیاز آهن و ویتامینهای مهم بدن مادر و جنین کمک کرده و میزان نقص مادرزادی جنین را کاهش میدهد. البته خواص مویز ناشتا چندین برابر زمانی است که آن را همراه با مواد غذایی دیگر مصرف میکنید. پس بهتر است برای جذب بهتر و بیشتر مواد مغذی مویز آن را صبح ناشتا نوش جان کنید.
خواص مویز ناشتا چندین برابر زمانی است که آن را همراه با مواد غذایی دیگر مصرف میکنید.
در چه غذاهایی میتوان از مویز استفاده کرد؟
اگرچه مویز در بسیاری از غذاهای دیگر استفاده میشود، اما آشپزی فرانسوی بیشتر از آنها استفاده میکند و اغلب با مرکبات و بادام سرو میشود. مویز در غذاهایی که شامل انواع توتهای تازه هستند، استفاده میشود مانند:
- ژله و مربا
- پای میوه
- سالاد میوهها
- پودینگ
- گوشتهای شکاری مانند گوزن و اردک
- به جای شکر معمولی
به عنوان مثال، سعی کنید مقداری مویز را به گرانولا، ماست یا بلغور جو دوسر (اوتمیل) اضافه کنید یا آن را به سالاد میوه، کوکیها یا نان کدو حلوایی بدون گلوتن اضافه کنید.
فواید مویز
مویز یکی از سالمترین غذاهایی است که باید در رژیم غذایی خود بگنجانید. آنها حاوی مقادیر زیادی قندهای میوه مانند گلوکز و فروکتوز هستند که میتواند باعث کاهش سطح گرسنگی شده و میل به شیرینیجات را کاهش دهند.
مویز میتواند سلامت روده را حفظ کرده و یبوست را از بین ببرد. مواد مغذی موجود در مویز، آن را به آنتی اکسیدانی عالی تبدیل میکند. علاوه بر این، مویز ضد التهاب، ضد عفونی کننده، ضد میکروب، غنی از فیبر (هم محلول و هم نامحلول) و تقریباً بدون چربی است. از دیگر فواید آن میتوان موارد زیر را نام برد:
تقویت سیستم ایمنی بدن
مویز یکی از مواد غذایی با بیشترین میزان آنتی اکسیدان است. غذاهای غنی از آنتی اکسیدان با محدود کردن اثرات مخرب رادیکالهای آزاد (مواد شیمیایی مضر)، سیستم ایمنی را تقویت کرده و به مبارزه بدن با ویروسها و عفونتها کمک میکنند. بنابراین، آنها به پیشگیری از بیماریهای مزمن مختلف کمک میکنند.
فنولیک و آنتوسیانین (گروهی از آنتی اکسیدانها و رنگدانههای طبیعی) موجود در مویز مسئول خواص آنتی اکسیدانی و به دنبال آن ویتامینها است. مویز، سرشار از ویتامین C است و بر اساس تحقیقات، برای زنان یائسه مبتلا به بیماری عروق کرونر (گرفتگی رگهای قلبی) مفید است.
مناسب برای پوست
ویتامین C موجود در مویز آن را برای پوست مفید میکند. طبق تحقیقات، ویتامین C در سنتز کلاژن موثر است. ویتامین C، همراه با ویتامین E، به تشکیل اپیتلیوم (بافت پوششی و محافظتی پوست)، بهبود سریعتر پوست، بهبود زخمها و به حداقل رساندن جای زخم کمک میکند.
آنها همچنین مسئول محافظت از پوست در برابر آسیب اشعه ماوراء بنفش هستند. ویتامین C به دلیل خاصیت ضدپیری خود شناخته شده است، زیرا باعث تقویت کلاژن در پوست میشود. مس موجود در مویز نیز مسئول سنتز کلاژن است.
یکی از خواص مویز این است که باعث تقویت کلاژن در پوست میشود.
ضد التهاب
مویز سرشار از اسید گاما لینولئیک است، یک اسید چرب امگا 6 که علائم بیماریهای التهابی را بهبود میبخشد و منبع خوبی از اسیدهای فنولیک است که خاصیت ضدالتهاب بودن به آن میدهد.
طبق تحقیقات، خواص ضد التهابی مویز میتواند به جلوگیری از التهاب و اختلالات مرتبط با آن کمک کند. علاوه بر این، ویتامین C موجود در مویز به جذب آهن غیر هِم کمک میکند که دارای اثرات ضد التهابی است.
کنترل اشتها
با توجه به فیبر بالای موجود در مویز، اگر همراه با صبحانه مصرف شود، در واقع میتواند به شما کمک کند برای مدت طولانی احساس سیری کنید و همین امر باعث کنترل اشتها شده و از دریافت کالری اضافی جلوگیری میکند.
به علاوه دارای قند خامی است که برای بدن مضر نیست و قند خون را افزایش نمیدهد. قندهای طبیعی میوه مانند فروکتوز و ساکارز موجود در مویز میتوانند شما را برای مدت طولانیتری سیر نگه دارند. به همین دلیل است که پزشکان مصرف مویز را برای کاهش وزن توصیه میکنند.
جلوگیری از یبوست
مویز ملین ملایمی است و میتواند یبوست را کاهش دهد، زیرا حاوی فیبر زیادی است که میتواند به شما کمک کند اجابت مزاج منظم روزانه داشته باشید.
فیبر موجود در مویز میتواند حجم مدفوع را افزایش دهد و به حرکت منظم روده و هضم غذا کمک کند. همچنین میتواند دستگاه گوارش را پاک سازی کرده و از مشکلاتی مانند نفخ معده، اسهال و یبوست جلوگیری کند.
محافظت از دندانها
مویز ممکن است تنها شیرینی باشد که مورد تایید دندانپزشکان است. مویزها مملو از ترکیباتی هستند که با باکتریهای دهان که عامل ایجاد بیماریهای پریودنتال (بیماری عفونی دهان و دندان که موجب التهاب لثه میشود)، کرم خوردگی و پوسیدگی دندان هستند، مبارزه میکند.
تحقیقات ارائه شده در انجمن میکروبیولوژی آمریکا نشان داد که پنج ترکیب مختلف به طور طبیعی در مویز وجود دارد که میتواند از دندانها و لثهها محافظت کند.
مویز ممکن است تنها شیرینی باشد که مورد تایید دندانپزشکان است.
کاهش سطح کلسترول
تحقیقات نشان میدهد که گنجاندن مویز در رژیم غذایی میتواند سطح کلسترول مضر (LDL) را کاهش دهد. این مویزهای کوچک منبع خوبی از فیبر محلول هستند که میتواند به تنظیم سطح قند خون و محدود کردن میزان کلسترول جذب شده در جریان خون کمک کند.
مطالعهای در دانشگاه کانکتیکات نشان داد که شرکت کنندگان با خوردن یک فنجان مویز در روز و پیاده روی منظم، سطح کلسترول LDL خونشان را کاهش دادند.
جلوگیری از کم خونی
یکی از مشکلات رایج در زنان، کم خونی است. مویز دارای مقدار زیادی آهن، پتاسیم و کلسیم غنی است که میتواند با کمبود آهن مبارزه کند و از کم خونی جلوگیری کند.
مویز همچنین حاوی مس است که باعث تولید گلبولهای قرمز در بدن میشود. آهن و ویتامین B موجود در مویز همان چیزی است که سطح هموگلوبین خون را بالا میبرد و کم خونی را به طور کامل درمان میکند. با خوردن یک مشت مویز در روز، میتوانید آهن مورد نیاز روزانه بدن را تامین کنید.
حتما بخوانید:
بهترین خوراکیها برای درمان کم خونی
درمان مشکلات جنسی
مویز میتواند باعث تحریک برای مقاربت شود. این ماده، حاوی اسیدهای آمینه است که برای درمان اختلال نعوظ مفید است. اسیدهای آمینه همچنین به افزایش جریان اسپرم کمک میکند. علاوه براین اسیدهای آمینه موجود در این ماده غذایی ارگانیک سیاه رنگ میتواند شانس بارداری را افزایش دهد.
کاهش فشار خون
فشار خون بالا یکی از مسائل بسیار رایجی است که منجر به مشکلات جدی در بدن میشود. مویز سرشار از پتاسیم است و پتاسیم موجود در مویز، سدیم بدن را تا حد زیادی کاهش میدهد زیرا سدیم یکی از دلایل کلیدی فشار خون بالا است. بنابراین خوردن یک مشت مویز میتواند مشکل شما را برطرف کند.
مویز سرشار از پتاسیم است و سدیم را که یکی از دلایل کلیدی فشار خون بالاست، کاهش میدهد.
تقویت استخوانها
خوردن غذاهایی که استخوانهای شما را قوی و سالم نگه میدارد بسیار مهم است. مویز غنی از یک عنصر کمیاب به نام بور است که باعث تقویت استخوانها میشود و عملکرد مفاصل سالم را بهبود میبخشد.
مطالعات نشان میدهد که گنجاندن غذاهای غنی از بور به عنوان بخشی از رژیم غذایی میتواند خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش دهد. مویز همچنین حاوی مقادیر زیادی کلسیم است که میتوان از آن برای حفظ سلامت استخوانها استفاده کرد.
سلامت چشم
آنتی اکسیدان موجود در مویز به افزایش جریان خون در چشم، رفع خستگی و بهبود عملکرد چشم کمک میکند. قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش نور خورشید باعث ایجاد رادیکالهای آزاد میشود که میتواند به چشم آسیب برساند.
آنتی اکسیدانهای موجود در مویز با ترمیم سلولهای آسیب دیده از شبکیه چشم محافظت میکنند. ویتامین A و کاروتنوئیدها همچنین در برابر دژنراسیون ماکولا وابسته به سن (بیماری چشمی که باعث از دست دادن بینایی میشود)، محافظت میکند.
کمک به کاهش وزن
اگر از آن دسته از افرادی هستید که به خوردن تنقلات علاقه زیادی دارند، مویز میتواند جایگزین خوبی برای این تنقلات باشد. مویز سرشار از فیبر محلول و نامحلول و قند است. فیبر به رژیم غذایی شما حجم بیشتری میدهد. این امر کمک میکند تا برای مدت طولانیتری احساس سیری کنید.
میزان قند فروکتوز موجود در آن نیز به افزایش سیری کمک میکند و میتواند میل به شیرینیجات را کاهش دهد. به این ترتیب از خوردن کالری اضافی جلوگیری کرده و باعث کاهش وزن میشود.
رژیم دکتر کرمانی تنها رژیمیه که حسرت هیچ غذایی رو به دلت نمیذاره کافیـه همیـن الان تصمیم بگیری که میخـوای وزنت رو کم کنی و به اون اندامی که همیشه آرزش رو داشتی برسی! از همین لحظه ما کنارتیم تا باهم به هدفت برسیم.
ثبت نام و دریافت رژیم مشاوره خرید رژیم
بهبود سلامت مغز
مویز سرشار از منیزیم است که برای انتقال عصبی و هدایت عصبی عضلانی ضروری است. طبق مطالعات، کمبود منیزیم میتواند منجر به میگرن، سکته مغزی، اضطراب و افسردگی شود.
رژیمهای غذایی غنی از منیزیم اثرات مثبتی در بهبود نتایج پس از سکته مغزی دارند. همچنین خواص آنتی اکسیدانی مویز دارای اثرات محافظت کننده عصبی است.
تقویت سلامت قلب
مویز به طور طبیعی سرشار از پتاسیم، منیزیم و مجموعه ای از آنتی اکسیدانها است و هیچ چربی اشباع یا کلسترول ندارد. تحقیقات نشان داده است که مصرف فیبر باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب میشود.
همچنین خطر سکته مغزی، فشار خون و کلسترول را میتوان با مصرف فیبر کاهش داد. مویز سرشار از پتاسیم و اسید گاما لینولنیک است که به کاهش فشار خون کمک میکند. علاوه براین اسید گاما لینولنیک ممکن است با کاهش سرعت تجمع پلاکتها در رگهای خونی، لخته شدن خون را کاهش دهد.
تحقیقات نشان میدهد که مویز دارای فواید قلبی است که به تولید رادیکالهای آزاد، خواص ضد التهابی و کاهش تشکیل سلولهای فوم (گلبولهای سفید خونی که باعث آسیب بافتی و التهاب مزمن میشود) کمک میکند. علاوه براین، آنها عملکرد طبیعی عروق و فشار خون را کنترل میکنند. منیزیم موجود در مویز همچنین باعث کاهش فشار خون میشود و برای قلب مفید است.
خواص مویز برای افراد دیابتی
دیابت کنترل نشده، یک بیماری مزمن است که در بین بزرگسالان و کودکان در سراسر جهان شایع است. دیابت کنترل نشده میتواند منجر به عواقب جدی بسیاری از جمله بیماری قلبی، بیماری کلیوی و حتی نابینایی شود.
- مطالعهای در سال 2015 نشان داد که مصرف مویز به جای تنقلات، باعث کنترل قند خون و سایر عوامل خطرزای قلبی عروقی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 میشود. این مطالعه همچنین بیان میکند، افرادی که مویز مصرف میکردند، میزان سطح قند خون آنها پس از مصرف غذا 23 درصد کاهش یافته بود. همچنین سطح قند خون ناشتا و هموگلوبین A1c (میانگین قند خون در 2 تا 3 ماه گذشته) در این افراد به ترتیب ، 19 و 0.12 درصد کاهش یافته بود.
- خوردن مویز همچنین ممکن است به تنظیم کنترل قند خون بعد از غذا کمک کند. در یک مطالعه معتبر، محققان 10 شرکت کننده سالم – چهار مرد و شش زن – را ارزیابی کردند تا ببینند مویز چگونه بر کنترل قند خون تأثیر میگذارد. شرکت کنندگان چهار وعده صبحانه (دو وعده صبحانه نان سفید و دو وعده صبحانه مویز) را در یک دوره 2 تا 8 هفتهای مصرف کردند. محققان سطح گلوکز و انسولین آنها را 2 ساعت بعد از هر وعده غذایی کنترل کردند. آنها دریافتند که پس از مصرف مویز، شرکتکنندگان به میزان قابل توجهی پاسخهای گلوکز و انسولین کمتری نسبت به بعد از خوردن نان سفید داشتند.
این یافتهها محققان را به این نتیجه رسانده است که کشمش ممکن است تأثیر مثبتی بر پاسخ گلیسمی داشته باشد. از شاخص گلیسمی (GI) برای تعیین میزان قند خون پس از مصرف غذاهای خاص استفاده میشود.
مطالعهای در سال 2013 در مورد پاسخ گلیسمی به مویز در افراد سالم و در بیماران دیابت نوع 2 نشان داد که پاسخهای گلیسمی و انسولینی پس از مصرف مویز در مقایسه با گذشته کاهش یافته است.
بنابراین مویز دارای شاخص گلیسمی (GI) پایینتری است و سطح قند خون را سریعا افزایش نمیدهد. بیماران دیابتی که داروهای خود را به طور منظم مصرف میکنند، میتوانند مویز بخورند، اما باید در مقدار مصرف آن دقت کنند.
مزایای مویز برای زنان
مویز یک ماده غذایی فوق العاده برای بانوان است که موجب تقویت سیستم تولیدمثل آنها میشود و به درمان بسیاری از مسائل پزشکی مانند آکنه، علائم پیری، PCOS، ناباروری، مشکلات بارداری و غیره کمک میکند.
مویز یک ماده غذایی فوق العاده برای بانوان است که موجب تقویت سیستم تولیدمثل آنها میشود.
جلوگیری از کم خونی
کم خونی از مشکلات رایج در بانوان است. مویز سرشار از آهن، مس و ویتامینهایی است که گلبولهای قرمز را افزایش میدهد و با مصرف منظم آن میتوان از کم خونی پیشگیری کرد.
مناسب برای PCOS
مویز به عنوان یک تصفیه کننده خون عمل میکند، بدن را سم زدایی میکند و برای PCOS (سندروم تخمدان پلی کیستیک)، قاعدگی نامنظم و سایر مشکلات قاعدگی مانند لخته شدن خون در طول قاعدگی مفید است.
مزایای تصفیه خون آن به مدیریت مشکلات PCOS کمک میکند. علاوه براین خاصیت کاهش اشتهای آن میتواند به جلوگیری از سایر علائم PCOS مانند افزایش وزن کمک کند. همچنین مصرف منظم آن نیز میتواند آکنه را کاهش دهد.
حتما بخوانید:
رژیم غذایی تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان
بهبود سلامت جنسی
مویز، یک ماده مقوی است که باعث تحریک جنسی میشود و اسیدهای آمینه موجود در آن میتواند شانس بارداری را افزایش دهد.
افزایش میزان بارداری
همانطور که سبک زندگی ما همچنان رو به وخامت است، مشکلات در باردار شدن همچنان در حال افزایش است. تخمکهای نابارور و کاهش تشکیل تخمک از عوامل متعددی است که در عدم تعادل هورمونی نقش دارند. مصرف مویز، یکی از راه حلهایی است که میتواند کمک کننده باشد.
مویز مملو از اسیدهای آمینه از جمله ال آرژنین است. تحقیقات ثابت کردهاند که ال-آرژنین، جریان خون را به رحم و تخمدانها بهبود میبخشد و با افزایش آمیزش جنسی میتواند شانس باردار شدن را در موارد ناباروری افزایش دهد.
مویز برای زنان باردار
مصرف مویز در دوران بارداری به هیچ وجه خطرناک نیست. مویز سرشار از مواد مغذی ضروری است و تحقیقات نشان میدهد که خوردن آن در دوران بارداری ممکن است اثرات مثبتی بر سلامت کلی زنان داشته باشد. علاوه براین، این ماده مغذی منبع خوبی از آهن است که برای زنان باردار بسیار مهم است.
مویز در بارداری نیز بسیار مفید است و بخشی از آهن مورد نیاز بدن را تامین خواهد کرد.
رفع حالت تهوع
مویز به طور سنتی برای کمک به حالت تهوع و استفراغ در دوران بارداری استفاده میشود. خانمهای باردار با خوردن چند عدد مویز میتوانند به آرام شدن معده و رفع حالت تهوع صبحگاهی خود کمک کنند.
جلوگیری از نقایص مادرزادی
اسید فولیک موجود در مویز میتواند به جلوگیری از نقص مادرزادی مغز و ستون فقرات کمک کند. اسید فولیک یک ماده مغذی مهم برای تمام زنان در سنین باروری است، اما به ویژه در اوایل بارداری اهمیت زیادی دارد. مصرف مویز در سه ماهه سوم بارداری برای جلوگیری از نقایص مادرزادی کاملا بیخطر است.
جلوگیری از ضعف و خستگی
آهن موجود در مویز نیز میتواند به افزایش سطح انرژی کمک کند. در دوران بارداری، بدن بیش از حد معمول به آهن نیاز دارد تا از رشد جنین حمایت کند. اگر احساس خستگی یا فرسودگی میکنید، مویز میتواند به شما انرژی کافی بدهد.
مویز برای آقایان
تحقیقات نشان میدهد که مویز میتواند به موارد زیر کمک کند:
افزایش تعداد اسپرم
مویز منیزیم موجود در مویز سطح تستوسترون و تعداد اسپرم را در مردان بهبود میبخشد و به افزایش باروری انها کمک میکند. مردانی که از تعداد کم اسپرم شکایت دارند ابتدا باید الکل و سیگار را به طور کامل ترک کنند.
پس از آن باید به غذا و نوشیدنی خود نیز توجه ویژهای داشته باشند. در این صورت است که مصرف مویز تأثیر خود را در افزایش تعداد اسپرم نشان میدهد.
منیزیم موجود در مویز سطح تستوسترون و تعداد اسپرم را در مردان بهبود میبخشد.
حفظ کیفیت اسپرم
از دانستن این موضوع شگفت زده خواهید شد، اما اسپرمها از لحاظ کیفیت انواع مختلفی دارند. اسپرم ضعیف در تحرک بسیار کند است و همچنین ممکن است بر باروری تأثیر منفی بگذارد. در حالی که مویز دارای خواص دارویی ویژهای است که میتواند به طور موثر به بهبود کیفیت اسپرم کمک کند.
کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات
مردان در معرض بالاترین خطر ابتلا به سرطان پروستات قرار دارند و بسیاری از افراد نیز درگیر آن میباشند. در حالی که طبق مطالعات علمی مویز به علت خاصیت آنتی اکسیدانیاش، ضد سرطان بوده و خواص ضد سرطانی آن از رشد سلولهای سرطانی در هر قسمت از بدن جلوگیری میکند.
همچنین مویز میتواند باعث افزایش کیفیت و کمیت اسپرم شود. مویز به عنوان “وریشیا” شناخته میشود، به این معنی که به درمان دو عامل اصلی ناباروری در مردان ازجمله: اختلال نعوظ و انزال زودرس کمک میکند.
عوارض جانبی مویز
اگرچه مویز به دلیل فواید تغذیهایاش شناخته شده است، اما خوردن بیش از حد آن میتواند عوارض جانبی وحشتناکی داشته باشد. برخی از عوارض مصرف زیاد مویز عبارتند از:
ناراحتی معده
مویز سرشار از فیبر است و میتواند به بهبود سلامت گوارش کمک کند. اگرچه خوردن بیش از حد فیبر غذایی برای سلامت گوارش مضر است و ممکن است جذب سایر مواد مغذی را کاهش دهد.
فیبرهای غذایی میتوانند مایعات اضافی را از سیستم گوارشی ما جذب کنند و به درمان اسهال کمک کنند. اگرچه مصرف زیاد آنها بدون نوشیدن آب زیاد ممکن است باعث کم آبی بدن، سوء هاضمه و سایر اختلالات معده شود.
مصرف زیاد مویز بدون نوشیدن آب زیاد ممکن است باعث کم آبی بدن، سوء هاضمه و سایر اختلالات معده شود.
ایجاد آسیب سلولی
مویز سرشار از آنتی اکسیدانهای مختلف مانند پلی فنولها، بیوفلاونوئیدها و مواد مغذی گیاهی است، اما ما باید آن را در حد اعتدال مصرف کنیم، زیرا زمانی که آنتی اکسیدان بیش از حد در بدن ما وجود دارد، ابتدا با رادیکالهای آزاد (مواد شیمیایی مضر) و سپس با سلولهای سالم اطراف واکنش نشان میدهد و باعث آسیب اکسیداتیو (عدم تعادل رادیکالهای آزاد و آنتی اکسیدانها) به سلولهای سالم میشود.
افزایش قندخون
میزان مصرف مویز برای بیماران دیابتی مهم است، زیرا مویز دارای قند و کالری بالایی است. با توجه به اینکه یک ماده غذایی با شاخص گلیسمی (GI) پایین است، اما مصرف آن در حد اعتدال میتواند برای آنها مفید باشد.
از دیگر عوارض و مضرات مصرف بیش از اندازه مویز عبارتند از:
- اسیدیته
- انفجار ناگهانی انرژی
- مشکلات تنفسی
- استفراغ
- اسهال
مویز برای کودکان
مویز به عنوان یک ماده غذایی فوق العاده برای کودکان در نظر گرفته میشود. مویز، بسیار غنی از آهن و کربوهیدرات است و میتواند به عنوان جایگزین عالی برای شکلاتها و آب نباتهای ناسالم برای بچهها استفاده شود. همچنین میتواند سطح انرژی را افزایش دهد و به رشد کودکان کمک میکند.
کودکان، مستعد حملات سرفه و سرماخوردگی هستند. داشتن ایمنی ضعیف مشکلات آنها را چندین برابر میکند. از این رو، مصرف مویز میتواند ایمنی آنها را تقویت کند. همچنین تب ناشی از عفونتهای باکتریایی و ویروسی را نیز میتوان با خوردن کشمش کاهش داد.
علاوه براین، مصرف مویز در کودکان باعث رشد مغز آنها شده و توانایی آنها را در به خاطر سپردن چیزها را افزایش میدهد.
مویز میتواند سطح انرژی را افزایش دهد و به رشد کودکان کمک میکند.
مویز برای چه کسانی مضر است؟
با اینکه کشمش مویز برای تمام گروههای سنی مفید است اما برخی افراد ممکن است نسبت به آن حساسیت داشته باشند یا دچار عوارض مصرف بیش از اندازه مویز شوند:
- آلرژی به مویز نادر است. اگر به هلو، زردآلو، تمشک، گرده گل یا شلیل حساسیت دارید، ممکن است به مویز هم حساسیت داشته باشید. شواهد کمی درمورد آلرژی غذایی ناشی از مویز وجود دارد، اما مطالعات کافی برای اثبات اثر نامطلوب آن وجود ندارد. با این حال، اگر علائم آلرژی غذایی مانند بثورات (تغییر قابل توجه در رنگ و بافت پوست)، تحریک پوست اطراف دهان یا حالت تهوع را تجربه کردید، با پزشک خود مشورت کنید.
- مویز به کند کردن لخته شدن خون کمک میکند. با این حال، اگر در حال حاضر از داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین، ایبوپروفن و غیره استفاده میکنید، باید از مویز اجتناب کنید. همچنین مصرف آنها قبل از عمل جراحی، خالکوبی و … توصیه نمیشود.
- مویز فشار خون را کاهش میدهد. بنابراین، اگر فشار خون دارید یا داروهای فشار خون مصرف میکنید، از مصرف مویز اجتناب کنید.
- مویز دارای غلظت بسیار بالایی از ویتامین C است. اگرچه ویتامین C اثرات نامطلوبی ندارد، اما خوردن بیش از حد مویز ممکن است در صورت عدم جذب، باعث اختلالات گوارشی شود. تحقیقات نشان میدهد که مصرف زیاد ویتامین C همچنین میتواند دفع اگزالات و اسید اوریک ادرار را افزایش دهد، این امر میتواند باعث تشکیل سنگ کلیه، به ویژه در افراد مبتلا به اختلالات کلیوی شود.
آن چه از مقاله خواص مویز آموختیم:
خواص مویز طیف وسیعی از ویتامینها را دربرمیگیرد و میتواند به تقویت سیستم ایمنی بدن، سلامت قلب،جلوگیری از کم خونی، کاهش وزن و غیره کمک کند. مویز سرشار از ویتامینها است که مهم ترین آن ویتامین C است. البته نکته قابل توجه اینجاست که خواص مویز ناشتا بسیار بیشتر است. زیرا حاوی مقدار زیادی از مواد معدنی مانند کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر و پتاسیم است و اگر ناشتا مصرف شود تمام خواص آن حفظ خواهد شد. مویز در بارداری نیز بسیار مفید است و بخشی از آهن مورد نیاز بدن را تامین خواهد کرد. با وجود تمام فواید مویز، اگر داروهای رقیقکننده خون مانند ایبوپروفن مصرف میکنید، فشار خون پایینی دارید و یا به مویز حساسیت دارید، باید در مصرف آن دقت کرده و با پزشک خود مشورت کنید.
سوالات متداول
- روزانه چند عدد مویز بخوریم؟
میتوانید روزانه حدود 30-40 گرم مویز یعنی حدود 8-10 عدد از آن را مصرف کنید.
- آیا مویز سالم تر از کشمش است؟
مویز و کشمش هر دو دارای خواص مفیدی هستند. مویز منبع عالی ویتامین C، ویتامین A و ویتامین K است. کشمش دارای مقدار مناسبی ویتامین B، آهن و قند کمتری است. پس میتوان هر دو را در رژیم غذایی خود گنجاند.
منابع
- healthifyme.com
- stylesatlife.com
- bebodywise.com
- www.kobmel.com
- www.marham.pk
امتیاز کاربرها
یک دیدگاه بگذارید