انواع کبد چرب وجود دارد که شامل ابتداییترین سطح کبد چرب تا پیشرفتهترین نوع آن است. بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) اصطلاحی برای طیف وسیعی از شرایط ناشی از تجمع چربی در کبد است. معمولا در افرادی که دارای اضافه وزن یا چاق هستند دیده میشود. NAFLD در مراحل اولیه معمولاً هیچ آسیبی ایجاد نمیکند، اما در صورت بدتر شدن میتواند منجر به آسیب جدی کبد از جمله سیروز (فساد و مرگ بافت کبد) شود. کبد چرب گرید 2 یا سطح دو عمومیترین نوع کبد چرب غیرالکلی در بین عموم افراد است. داشتن سطوح بالای چربی در کبد با افزایش خطر مشکلات سلامتی جدی مانند دیابت، فشار خون بالا و بیماری کلیوی همراه است. اگر دیابت دارید، NAFLD احتمال ابتلا به مشکلات قلبی را افزایش میدهد. اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود و مدیریت شود، میتوان از بدتر شدن NAFLD جلوگیری کرد و میزان چربی در کبد را کاهش داد.
فهرست مطالب (کلیک کنید)
- کبد چرب چیست؟
- عملکرد کبد چیست؟
- چه کسانی به بیماری کبد چرب مبتلا میشوند؟
- انواع کبد چرب کدام است؟
- کبد چرب ساده
- استاتوهپاتیت
- فیبروز
- سیروز
- سرطان کبد
- انواع کبد چرب؛ کبد چرب گرید 1
- انواع کبد چرب؛ کبد چرب گرید 2
- انواع کبد چرب؛ کبد چرب گرید 3
- انواع کبد چرب؛ کبد چرب گرید 4
- انواع کبد چرب؛ کبد چرب گرید 5
کبد چرب چیست؟
کبد دومین عضو بزرگ بدن است. این به پردازش مواد مغذی از غذا و نوشیدنی کمک میکند و مواد مضر خون را فیلتر میکند. بیماری کبد چرب یک بیماری شایع است که به دلیل ذخیره چربی اضافی در کبد ایجاد میشود.
اکثر مردم هیچ علامتی ندارند و کبد چرب مشکلات جدی برای آنها ایجاد نمیکند. با این حال، در برخی موارد، میتواند به آسیب کبدی منجر شود. خبر خوب این است که شما اغلب میتوانید با تغییر سبک زندگی از بیماری کبد چرب پیشگیری کرده یا حتی آن را معکوس کنید.
صحبتهای دکتر کرمانی در مورد انواع کبد چرب
یک کبد سالم حاوی مقدار کمی چربی است. زمانی که چربی به 5 تا 10 درصد وزن کبد شما برسد مشکلساز میشود. چربی بیش از حد در کبد میتواند باعث التهاب کبد شود که میتواند به کبد آسیب برساند و زخم ایجاد کند.
در موارد شدید، زخمهای کبد میتواند منجر به نارسایی آن شود. هنگامی که کبد چرب در فردی که مقدار زیادی الکل مصرف میکند ایجاد می شود، به عنوان بیماری کبد چرب الکلی (AFLD) شناخته میشود. در فردی که به دلایلی غیر از الکل مانند چاقی به وجود میآید، به آن بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) میگویند.
عملکرد کبد چیست؟
کبد شما یک اندام ضروری با عملکردهای متعدد حمایت کننده از زندگی است. کبد:
- صفرا تولید میکند که به هضم غذا کمک میکند.
- پروتئین میسازد.
- آهن را ذخیره میکند.
- مواد مغذی را به انرژی تبدیل میکند.
- موادی ایجاد میکند که به لخته شدن خون کمک میکند.(التیام زخمها)
- با ایجاد عوامل ایمنی و حذف باکتریها و سموم (موادی که میتوانند به بدن شما آسیب برسانند.)
- از خون بدن در برابر عفونتها محافظت میکند.
چه کسانی به بیماری کبد چرب مبتلا میشوند؟
شانس بیشتری برای ابتلا به بیماری کبد چرب وجود دارد اگر افراد این موارد را دارا باشند:
- نژاد اسپانیایی یا آسیایی
- یائسگی شدن (قاعدگی شما متوقف شده است)
- چاقی با سطح بالای چربی شکمی
- فشار خون بالا
- دیابت
- کلسترول بالا
- مبتلا به آپنه انسدادی خواب
- نوشیدن بیش از حد الکل
مصرف زیاد الکل میتواند فرآیندهای متابولیک خاصی را در کبد تغییر دهد. برخی از این محصولات متابولیک میتوانند با اسیدهای چرب ترکیب شوند و منجر به تشکیل انواع چربی شوند که میتوانند در کبد انباشته شوند.
- چاقی
- مقاومت به انسولین
- سطوح بالای چربی به خصوص تری گلیسیرید در خون
- سندرم متابولیک
- بارداری
- عوارض جانبی برخی از داروها
- برخی از انواع عفونتها مانند هپاتیت C
- برخی از شرایط ژنتیکی نادر
به طور کلی کسانی که تغذیه ناسالمی دارند و وابسته به غذاهای آماده و پرچرب و نوشیدنیهای حاوی شکر هستند، بیشتر در معرض اضافه وزن و کبد چرب قرار دارند. همچنین عدم تحرک کافی در روز و ورزش نکردن، از جمله عوامل موثر در ابتلا به کبد چرب است.
اگر همین حالا مبتلا انواع کبد چرب مانند کبد چرب گرید 2 هستید، در رژیم غذایی خود تجدید نظر کنید؛ در غیر این صورت بیماری پیشرفت خواهید کرد و دیگر قابل درمان نیست. سطوح پیشرفته کید چرب منجر به سرطان کبد خواهد شد.
انواع کبد چرب کدام است؟
کبد چرب میتواند در 5 مرحله پیشرفت کند:
کبد چرب ساده
تجمع چربی اضافی در اطراف کبد وجود دارد. کبد چرب ساده اگر پیشرفت نکند تا حد زیادی بیضرر است.
استاتوهپاتیت
علاوه بر چربی اضافی، التهاب در کبد نیز وجود دارد.
فیبروز
التهاب مداوم در کبد اکنون باعث ایجاد اسکار و زخم شده است. با این حال، کبد هنوز هم میتواند به طور کلی عملکرد طبیعی داشته باشد.
سیروز
زخم شدن کبد به طور گستردهای گسترش یافته است و توانایی کبد را برای عملکرد مختل میکند. این شدیدترین مرحله است و برگشتناپذیر است.
سرطان کبد
در این مرحله شدیدترین نوع کبد چرب را شاهد هستیم. در این زمان پیوند کبد میتواند تنها راه درمانی باشد.
از علائم انواع کبد چرب، التهاب، درد و عدم کارایی درست کبد است.
در ادامه به بررسی جزئیتر انواع کبد چرب میپردازیم:
انواع کبد چرب؛ کبد چرب گرید 1
خفیفترین کبد چرب، کبد چرب گرید یک یا استئاتوز کبد است که تقریبا بیخطر است؛ زیرا مقدار چربی در گرید نوع یک بسیار کم است. از دیگر ویژگیهای کبد چرب سطح یک میتوان به این موارد اشاره کرد:
- تجمع چربی در قسمت خارجی کبد
- حساس به لمس شدن کبد به ویژه در قسمت فوقانی سمت راست شکم
- درد خفیف
- گرما در ناحیه کبد
حتما بخوانید:
کبد چرب گرید 1؛ از علائم تا روشهای پیشگیری و درمان کبد چرب گرید یک
درمان خانگی کبد چرب گرید ۱
این نوع از کبد چرب قابل بازگشت است؛ اگر به نوع تغذیه و سبک زندگی خود توجه کنید و آن را تغییر دهید:
- کاهش وزن اضافی
- مصرف غذای سالم مانند سبزیجات، میوهجات و غذاهای کم چرب
- نوشیدن قهوه
- تحرک و فعالیت روزانه
- خودداری از قندهای فرآوری شده
- کاهش کلسترول
- مصرف امگا 3
رژیم دکتر کرمانی تنها رژیمیه که حسرت هیچ غذایی رو به دلت نمیذاره کافیـه همیـن الان تصمیم بگیری که میخـوای وزنت رو کم کنی و به اون اندامی که همیشه آرزش رو داشتی برسی! از همین لحظه ما کنارتیم تا باهم به هدفت برسیم.
ثبت نام و دریافت رژیم مشاوره خرید رژیم
انواع کبد چرب؛ کبد چرب گرید 2
بیشتر مردم مبتلا به کبد چرب گرید دو هستند که اگر به موقع آن را درمان کنند به درجات بالاتر این بیماری نخواهد رسید:
علائم کبد چرب گرید۲چیست؟
- همراه با درد و تورم
- کمتر شدن کارایی کبد
- ابتلا به فیبروز کبدی یا بافت مرده کبدی
- تجمع سموم در کبد
- عدم رسیدن خون به کبد
آیا کبد چرب گرید 2 خطرناک است؟
کبد چرب درجه 2 زمانی است که بیش از 5 درصد کبد از چربی تشکیل شده باشد. امروزه عوارض کبد چرب گرید ۲ گربانگیر بسیاری از مردم حتی کودکان و نوجوانان شده است. غیرعادی نیست اگر کسی یک گزارش سونوگرافی اتفاقی داشته باشد که نشان دهد مبتلا به «کبد چرب درجه ۱ یا ۲» است. در واقع، این بیماری آنقدر رایج است که بسیاری از مردم فکر میکنند این مساله یک ناهنجاری جدی نیست و میتوان آن را نادیده گرفت. در حالیکه، این درست نیست:
- زخمی که در کبد ایجاد میشود با شروع تجمع سموم، چربی و بافت مرده میتواند ساختار کبد جریان خون را مختل کند. بافتهایی که خون کافی دریافت نمیکنند میمیرند.
- کبد چرب درجه 2 خطرناک تلقی میشود زیرا میتواند منجر به سیروز شود که زخم کبد است. این امر میتواند منجر به نارسایی کبد و مرگ شود.
درمان کبد چرب گرید ۲
درمان کبد چرب درجه 2 شامل تغییرات در سبک زندگی مانند خوردن یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم است. پاکسازی کبد چرب گرید ۲ با کمک مواد غذایی و نوشیدنیهای چربیسوز امکانپذیر است. هر چند که باید به پزشک نیز مراجعه کنید تا اگر نیاز باشد برای شما دارو تجویز کند. بنابراین برای درمان فوری کبد چرب گرید 2 باید در کنار دارو این نکات تغذیهای را نیز رعایت کنید. برخی از بهترین غذاها و نوشیدنیهایی که برای کبد مفید هستند عبارتند از:
قهوه
به نظر میرسد قهوه برای کبد مفید است. مصرف روزانه قهوه ممکن است به کاهش خطر بیماری مزمن کبد کمک کند. همچنین ممکن است از کبد در برابر شرایط مضر مانند سرطان کبد محافظت کند. یک مطالعه در سال 2014 نشان میدهد که اثرات محافظتی قهوه ممکن است به دلیل تأثیر آن بر آنزیمهای کبدی باشد.
گزارش شده است که قهوه باعث کاهش تجمع چربی در کبد میشود. همچنین آنتی اکسیدانهای محافظ در کبد را افزایش میدهد. ترکیبات موجود در قهوه همچنین به آنزیمهای کبدی کمک میکند تا بدن را از شر مواد سرطان زا خلاص کند.
قهوه از جمله نوشیدنیهای موثر در درمان کبد چرب گرید 2 است.
کلم بروکلی
خوردن انواع سبزیجات کامل برای افراد مبتلا به بیماری کبد چرب مفید است و کلم بروکلی یکی از سبزیجاتی است که افراد مبتلا به بیماری کبد چرب باید به طور جدی آن را در رژیم غذایی خود لحاظ کنند.
یک مطالعه حیوانی در سال 2016 که در مجله تغذیه منتشر شد نشان داد که مصرف طولانی مدت بروکلی به جلوگیری از تجمع چربی در کبد موش کمک میکند. محققان هنوز باید مطالعات بیشتری را در مورد انسان انجام دهند. با این حال، تحقیقات اولیه در مورد تأثیر مصرف بروکلی بر ایجاد بیماری کبد چرب امیدوارکننده به نظر میرسد.
بلغور جو دوسر
مصرف بلغور جو دوسر راهی آسان برای افزودن فیبر به رژیم غذایی است. فیبر ابزار مهمی برای هضم است و فیبرهای خاص موجود در جو دوسر به ویژه برای کبد مفید هستند. جو دوسر و بلغور جو دوسر سرشار از ترکیباتی به نام بتا گلوکان هستند.
یک مطالعه در سال 2017 گزارش میدهد، بتا گلوکانها از نظر بیولوژیکی در بدن بسیار فعال هستند. آنها به تعدیل سیستم ایمنی و مبارزه با التهاب کمک میکنند و به ویژه در مبارزه با دیابت و چاقی مفید هستند. این بررسی همچنین خاطر نشان میکند که بتا گلوکانهای جو دوسر به کاهش میزان چربی ذخیره شده در کبد موشها کمک میکند، که میتواند به محافظت از کبد نیز کمک کند. با این حال، مطالعات بالینی بیشتری برای تأیید این مزیت در انسان ضروری است.
افرادی که به دنبال افزودن جو دوسر یا بلغور جو دوسر به رژیم غذایی خود هستند باید به جای جو دوسر فوری به دنبال جو کامل باشند. بلغور جو دوسر فوری ممکن است حاوی موادی مانند آرد یا قند باشد که برای بدن مفید نخواهد بود.
چای سبز
یک بررسی در سال 2016 نشان میدهد که چای سبز به کاهش خطر ابتلا به سرطان کبد در زنان آسیایی کمک میکند. با این حال، این مطالعه اشاره میکند که تحقیقات بیشتری لازم است. مهم است که توجه داشته باشید که نوشیدن چای سبز ممکن است برای سلامتی بهتر از مصرف عصاره چای سبز باشد، زیرا دوز بالای عصاره ممکن است به جای بهبودی به کبد، آسیب برساند.
از جمله نوشیدنیهای توصیه شده برای درمان انواع کبد چرب گرید 2 و 3 چای سبز است.
پروتئین سویا یا آب پنیر
بررسی سال 2019 منبع معتبر در مجله Nutrients نشان داد که پروتئین سویا و آب پنیر باعث کاهش تجمع چربی در کبد میشود. نتایج یک مطالعه در بررسی نشان داد که چربی کبد در زنان مبتلا به چاقی که هر روز 60 گرم پروتئین آب پنیر به مدت 4 هفته مصرف میکردند، 20 درصد کاهش یافت. پروتئین سویا حاوی آنتی اکسیدان هایی به نام ایزوفلاون است که به بهبود حساسیت به انسولین و کاهش چربی در بدن کمک میکند.
سیر
یک مطالعه کوچک در سال 2016 نشان میدهد که مکمل رژیم غذایی با کپسولهای پودر سیر میتواند وزن بدن و چربی بدن را در افراد مبتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) کاهش دهد، بدون از دست دادن توده بدون چربی بدن.
توتها
بسیاری از انواع توتهای تیره – از جمله زغال اخته، تمشک و کرن بری – حاوی آنتی اکسیدانهایی به نام پلی فنول هستند که به محافظت از کبد در برابر آسیب کمک میکند.
مطالعهای در سال 2013 بر روی موشها نشان میدهد که مکملهای آب زغال اخته میتوانند قابلیت آنتیاکسیدانی را در کبد افزایش دهند. این مطالعه همچنین نشان میدهد که آب زغال اخته میتواند به کاهش فیبروز کبد کمک کند. با این حال، مطالعات انسانی بیشتری برای تأیید این مزیت ضروری است.
انگور
یک مطالعه در سال 2014 نشان میدهد که دانههای انگور و همچنین پوست و پالپ آن حاوی مقدار قابل توجهی آنتی اکسیدان هستند. به نظر میرسد این آنتی اکسیدانها با محافظت در برابر برخی از علل آسیب کبدی مرتبط هستند.
خوردن انگور کامل و دانهدار یک راه ساده برای افزودن این ترکیبات به رژیم غذایی است. مکمل عصاره هسته انگور نیز ممکن است آنتی اکسیدانها را تامین کند.
گریپ فروت
گریپ فروت حاوی دو آنتی اکسیدان اصلی است: نارینجین و نارینگنین. این دو با کاهش التهاب و محافظت از سلول های کبد، به محافظت از کبد در برابر آسیب کمک میکنند. یک مطالعه سال 2019 نشان میدهد که نارینگین با کاهش استرس اکسیداتیو در برابر استئاتوز کبدی ناشی از الکل محافظت میکند.
با این حال، چندین دارو که در کبد متابولیزه میشوند می توانند با گریپ فروت تداخل داشته باشند، بنابراین افراد باید قبل از افزودن گریپ فروت یا آب گریپ فروت به رژیم غذایی خود با پزشک مشورت کنند.
گلابی
میوه و آب گلابی نیز برای سلامت کبد مفید است. یک مطالعه معتبر در سال 2014 در موشهای مبتلا به چاقی نشان میدهد که ترکیبات موجود در میوه ممکن است در درمان NAFLD مفید باشد. با این حال، مطالعات انسانی برای تأیید این امر ضروری است.
مواد غذایی گیاهی برای درمان کبد چرب گرید دو بسیار موثر است و باید به صورت روزانه مصرف شود.
غذاهای گیاهی
یک مطالعه در سال 2015 گزارش میدهد که تعداد زیادی از غذاهای گیاهی ممکن است برای کبد مفید باش که شامل این موارد هستند:
- آووکادو
- موز
- جو
- چغندر و آب چغندر
- کلم بروکلی
- برنج قهوه ای
- هویج
- انجیر
- سبزیجاتی مانند کلم پیچ و کلم
- لیمو
- پاپایا
- هندوانهها
ماهی چرب
مصرف ماهیهای چرب و مکملهای روغن ماهی به کاهش تاثیر شرایطی مانند NAFLD کمک میکند. ماهیهای چرب سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 هستند که چربیهای خوبی هستند که به کاهش التهاب کمک میکنند. این چربیها ممکن است به ویژه در کبد مفید باشند، زیرا به نظر میرسد از تجمع چربیهای اضافی جلوگیری میکنند و سطح آنزیم را در کبد حفظ میکنند.
آجیل
خوردن آجیل راه ساده دیگری برای حفظ سلامت کبد و محافظت در برابر NAFLD است. آجیل به طور کلی حاوی اسیدهای چرب غیر اشباع، ویتامین E و آنتی اکسیدان است. این ترکیبات ممکن است به جلوگیری از NAFLD و کاهش التهاب و استرس اکسیداتیو کمک کنند.
روغن زیتون
خوردن بیش از حد چربی برای کبد مفید نیست، اما برخی از چربیها به آن کمک میکنند. جایگزینی چربیهای سالم مانند روغن زیتون به کاهش استرس اکسیداتیو و بهبود عملکرد کبد کمک میکند. این به دلیل محتوای بالای اسیدهای چرب غیر اشباع در روغن است.
مصرف روغن زیتون به مبتلایان انواع کبد چرب توصیه میشود.
مهمترین غذاهای مفید برای کبد چرب گرید 2 را مشاهده کردید؛ اما برای درمان سریع کبد چرب گرید ۲ باید از این مواد غذایی نیز اجتناب کنید:
غذاهای چرب
این غذاها شامل غذاهای سرخ شده، فست فودها و غذاهای رستورانها میشود. اسنکها و چیپسهای بسته بندی شده نیز به طرز شگفت آوری سرشار از چربی مضر هستند.
غذاهای نشاستهای
این غذاها شامل نانهای کم فیبر، نانهای بسیار فرآوری شده، پاستا، کیک و محصولات پخته شده است.
شکر
کاهش مصرف شکر و غذاهای شیرین شده به کاهش التهاب و چربی کبد کمک میکند.
نمک
برخی از راههای ساده برای کاهش مصرف نمک عبارتند از: کمتر غذا خوردن در بیرون از خانه، پرهیز از کنسرو گوشت یا سبزیجات و کاهش یا پرهیز از گوشت و بیکن نمکزده.
نمک یکی از مضرترین مواد غذایی در گسترش انواع کبد چرب است.
الکل
هر کسی که به دنبال استراحت دادن به کبد خود است، باید مصرف الکل خود را کاهش دهد یا آن را به طور کامل از رژیم غذایی خود حذف کند.
درمان کبد چرب گرید۲ در طب سنتی
کبد چرب اگر غیرالکلی باشد و در اثر مصرف غذاهای سرد مانند فست فود و پدرچرب و قند ایجاد شده باشد آن وقت کبد سرد میشود. یعنی چربی بیرون و داخل آن را احاطه کرده و زخمهای متعددی در آن ایجاد میشود.
- روغن کنجد
- شربت سرکه انگور با عسل
- شربت شیره انگور
- خاکشیر با آب گرم و به صورت ناشتا
- عدم مصرف غذاهای خیلی گرم و خیلی سرد رابا هم
- اب سرد بعد از غذاهای گرم یا تند ممنوع
- عرق کاسنی به صورت ناشتا
- دمنوش آویشن
- مصرف آب لیمو، آب زرشک یا آب انار برای پاکسازی کبد چرب البته همراه با عسل و نمک دریا
- عدم مصرف غذاهای فرآوری شده
- عادت به برنامههای غذایی سالم
ورزش برای کبد چرب گرید 2
همراه با افزایش چاقی و دیابت نوع 2، بروز بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) در حال تشدید است. از آنجایی که هیچ دارویی برای مقابله با NAFLD وجود ندارد، به نظر میرسد موثرترین راه حل تغییر سبک زندگی با تمرکز بر فعالیت بدنی باشد. ورزش میتواند اثرات مفید خود را مستقیماً بر روی کبد بگذارد. فعالیت بدنی گسترده برای افراد چاق مورد نیاز است، همچنین مقدار کمی ورزش میتواند برای افراد لاغر برای جلوگیری از کبد چرب غیرالکلی نیز مفید باشد.
- حتی کاهش تنها 5 درصد از وزن بدن میتواند باعث کاهش چربی در کبد شود.
- اگر بین 7 تا 10 درصد از وزن بدن خود را از دست بدهید و التهاب و احتمال آسیب به سلولهای کبدی را کاهش میدهید.
- آهسته حرکت کنید: حدود 500 گرم کاهش وزن در هفته خوب است.
- کاهش وزن سریع ممکن است شرایط را بدتر کند اما اگر نمی توانید وزن خود را کاهش دهید، از پزشک خود بپرسید که آیا جراحی کاهش وزن برای شما گزینه مناسبی است یا خیر.
- ورزش هوازی نیز میتواند میزان چربی کبد شما را کاهش دهد.
- یک تمرین سنگین نیز ممکن است التهاب را کاهش دهد. تمرینات مقاومتی یا تمرینات قدرتی مانند وزنه برداری میتواند بیماری کبد چرب را بهبود بخشد.
- حداقل 5 روز در هفته، 30 تا 60 دقیقه ورزش هوازی سطح متوسط تا بالا و تمرینات قدرتی متوسط تا بالا را انجام دهید.
- همچنین ورزش برای کبد چرب گرید 3 نیز بسیار موثر است. البته با پزشک خود برای انجام حرکات ورزشی صحیح صحبت کنید.
داروهای کبد چرب گرید ۲
همانطور که اشاره شد تغییرات سبک زندگی، از جمله پیگیری کاهش وزن، رویکرد اصلی درمانی است که پزشکان برای NAFLD توصیه میکنند. با این حال، داروهای زیر نیز ممکن است در برابر بیماری کبد چرب موثر باشند:
حساس کننده های انسولین
مقاومت به انسولین نقش مهمی در توسعه و پیشرفت NAFLD دارد. نتایج کارآزماییهای تصادفیسازی و کنترلشده نشان میدهد که حساسکنندههای انسولین – که تیازولیدین دیونها (TZDs) نیز نامیده میشوند – در برابر NASH مؤثر هستند.
با این حال، پزشکان معمولاً این دارو را برای درمان کبدچرب توصیه نمیکنند، زیرا دارای عوارض جانبی احتمالی زیر است:
- افزایش خطر حمله قلبی
- افزایش وزن
- کاهش تراکم استخوان
داروهای کاهنده چربی
داروهای کاهشدهنده چربی به مهار تولید کلسترول کمک میکنند. مطالعات اولیه نشان میدهد که داروهای کاهشدهنده چربی مانند استاتینها میتوانند در درمان NAFLD مفید باشند. با این حال، متخصصان مراقبتهای بهداشتی استفاده از استاتینها را برای درمان NAFLD یا NASH توصیه نمیکنند تا زمانی که تحقیقات بیشتر مشخص کند که آنها برای این منظور تا چه اندازه موثر هستند.
پنتوکسی فیلین
پنتوکسی فیلین ممکن است از پیشرفت NAFLD جلوگیری کند. با این حال، میتواند عوارض جانبی مانند تهوع و استفراغ ایجاد کند. قبل از اینکه پزشکان آن را به عنوان یک درمان بالقوه برای بیماری کبد چرب توصیه کنند، تحقیقات بیشتری لازم است.
مسدود کننده های گیرنده آنژیوتانسین
چندین کارآزمایی بالینی نشان دادهاند که مسدودکنندههای آنژیوتانسین در مهار پیشرفت کبد چربگرید دو و سه مؤثر هستند. با این حال، این مسدود کنندهها ممکن است اثرات کاهش فشار خون داشته باشند که استفاده از آنها را محدود میکند به همین دلیل پزشکان معمولاً استفاده از این داروها را برای بیماری کبد چرب توصیه نمیکنند.
استروئیدها
کورتیکواستروئیدها در درمان بیماری کبد چرب الکلی موثر هستند. با این حال، استفاده طولانی مدت از آنها میتواند عوارض جانبی متعددی ایجاد کند.
هنوز به طور قطعی داروی کبد چرب گرید ۲ و انواع دیگر آن ساخته نشده است و داروهای پیشنهادی بالا که پزشکان تجویز میکنند، برای بهبود کبد چرب موثر هستند؛ نه درمان صد در صدی.
همچنین در داروخانهها، داروهایی که به عنوان بهترین قرص برای کبد چرب گرید 2 یا بهترین دارو برای کبد چرب گرید ۲ معرفی میشوند، از گیاهان دارویی ساخته شدهاند و اثرات کاهش وزن و چربی سوزی دارند.
به همین دلیل مهمترین عامل موفقیت برای کنترل و درمان خانگی کبد چرب گرید دو، ورزش و تغذیه و انتخاب سبک زندگی سالم و پیشگیری از این بیماری است.
بارداری با کبد چرب گرید ۲
کسانی که برای اولین بار باردار میشوند، باردارهای چند قلو یا زنان باردار با BMI زیر 20، بیشترین آسیب را به کبد چرب در دوران بارداری دارند. کبد چرب در دوران بارداری معمولا بین هفته های 32 تا 38 بارداری رخ میدهد.
زنان پس از زایمان باید عادات زندگی خود را به شیوهای مثبت تنظیم کنند، به بررسیهای دورهای بهداشتی توجه کنند تا به سرعت ناهنجاریهای کبدی را شناسایی کرده و در صورت لزوم اقدامات تغذیهای و ورزشی لازم را برای درمان کبد چرب سطح یک و دو انجام دهند.
زنان باردار مبتلا به بیماری کبد چرب اغلب علائمی مانند خستگی، تهوع/استفراغ، سردرد، درد اپی گاستر و از دست دادن اشتها دارند. علائم ممکن است به زردی چشم و نارسایی کبدی پیشرفت کند.
در صورت تشخیص و درمان به موقع، 90 درصد زنان باردار و 60 درصد جنینها نجات خواهند یافت. معاینات منظم به پزشکان کمک میکند علائم بیماری را زود تشخیص دهند و اقدامات درمانی مناسب و به موقع را انجام دهند و از عوارض خطرناک جلوگیری کنند.
اگر درمان این بیماری رها شود، بدتر میشود که هم برای مادر و هم برای جنین خطرناک است.
روزه برای کبد چرب گرید 2
رژیمهای کم کالری و روزه داری در کاهش چربی در کبد موثر بودهاند. روزه 5:2 به این معنی است که فرد معمولاً 5 روز در هفته غذا میخورد و 2 روز در هفته کالری کمتری دریافت میکند.
صبحانه برای کبد چرب گرید ۲
غذاهای سرشار از فیبر، میتوانند به محافظت از کبد در برابر التهاب کمک کنند. آنها همچنین به حفظ قند و الکترولیت خون کمک میکنند:
- بلغور جو دوسر
- برنج قهوه ای
- ذرت
- نان 100% سبوس دار
انواع کبد چرب؛ کبد چرب گرید 3
ابتلا به این نوع در طول چند دهه اتفاق میافتد. علائم کبد چرب گرید سه شامل این موارد است:
- زخم شدید
- درد شدید
- احساس خستگی مداوم
- گیجی
- تورم کبد
- فشار به طحال
- کم اشتهایی
- نفخ
- تغییر رنگ سفیدی چشم به زردی
- مستعد ابتلا به سرطان کبد
- درد شکم
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن
- ضعف یا خستگی
- حالت تهوع
- خارش پوست
- زردی پوست و چشم
- کبودی یا خونریزی آسان
- ادرار تیره رنگ
- مدفوع رنگ پریده
- تجمع مایع در شکم (آسیت)
- تورم پاها
- مشخص شدن رگ های خونی زیر پوست
- بزرگ شدن سینه در مردان
دردهای شکمی تنها بخشی از علائم کبد چرب گرید 2 و بالاتر است.
آیا کبد چرب گرید 3 خطرناک است؟
بله. این نوع کبد چرب جزو انواع پیشرفته این بیماری است و صرفا با رعایت تغذیه مناسب و ورزش کردن بهبود نمییابد. باید حتما زیر نظر پزشک باشید. از مهمترین عوارض کبد چرب گرید ۳، ابتلا به سرطان کبد است.
آیا کبد چرب گرید ۳ قابل درمان است؟
بله اما به سختی. ترکیب دارودرمانی و تغذیه سالم میتواند کبد را نجات دهد .
راههای درمان کبد چرب گرید ۳
برای درمان فوری کبد چرب گرید 3 علاوه بر مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک متخصص، باید یک تکان اساسی به سبک زندگی و نوع تغذیه خود بدهید:
- خوردن غذاهای طبیعی و فرآوری نشده حاوی کربوهیدراتهای پیچیده، فیبر و پروتئین نقطه شروع خوبی است. این مواد غذایی میتوانند انرژی پایدار را فراهم کنند و به فرد احساس سیری دهند.
- برخی از افراد برنامههای غذایی خاصی مانند رژیم مدیترانهای را انتخاب میکنند. این رژیم غذایی انتخاب خوبی برای افراد مبتلا به NAFLD است زیرا غذاهای فرآوری شده، قند اضافه شده و اسیدهای چرب اشباع را به حداقل میرساند.
- درمان کبد چرب گرید 3 با خاکشیر
خاکشیر را آب داغ یا ولرم، صبح به صورت ناشتا میل کنید. این ماده غذایی برای تصفیه و آبرسانی به کبد بسیار مفید است.
مصرف بیش از حد غذاهای آماده و چرب، از عوامل اصلی کبد چرب گرید 2 و پیشرفته است.
تغییر سبک زندگی
اگر به دنبال درمان اساسی کبد چرب خود هستید باید سبک زندگی خود را تغییر دهید:
- تنظیم کالری دریافتی روزانه
- برای افراد مبتلا به کبد چرب، کاهش وزن مهمترین استراتژی است. کاهش 5 درصدی وزن بدن میتواند باعث کاهش چربی در کبد فرد شود.
- طبق گفته AGA، یک فرد مبتلا به NAFLD معمولاً باید یا حدود 1200 تا 1500 کالری در روز بخورد یا دریافت روزانه خود را 500 تا 1000 کالری کاهش دهد تا نتایج را ببیند. این به توده بدن فرد بستگی دارد.
- از آنجایی که سوء تغذیه یک نگرانی برای افراد مبتلا به ARLD است، تحقیقات نشان میدهد که دریافت کالری بهینه برای افراد مبتلا به این بیماری حدود 2000 کالری در روز است که شامل 1.2 تا 1.5 گرم پروتئین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن است.
- خوردن وعدههای غذایی کوچکتر با فواصل زمانی کوتاهتر، میتواند جذب غذا را بهبود بخشد.
- از نظر بدنی فعال بودن
- ورزش منظم برای همه مهم است. با این حال، از نظر مدیریت علائم، مزایای بیشتری برای افراد مبتلا به بیماری کبد چرب دارد.
- AGA حداقل 150 تا 300 دقیقه ورزش هوازی متوسط یا 75 تا 150 دقیقه ورزش شدید در هفته را برای افراد مبتلا به NAFLD توصیه میکند.
- ورزش روزانه
- راه رفتن روی تردمیل هنگام تماشای تلویزیون
- به جای آسانسور از پلهها استفاده کنید
- باغبانی و انجام فعالیتهای کاری
همه اینها راههای سادهای برای افزایش سطح فعالیت در طول روز بدون نیاز به وقت گذاشتن برای یک تمرین کامل هستند. افراد مبتلا به NAFLD ممکن است شرایطی مانند دیابت، بیماری قلبی عروقی و فشار خون بالا داشته باشند.
در حال حاضر هیچ داروی مطمئن تایید شدهای نمیتواند بیماری کبد چرب را درمان کند، اما انتخاب رژیم غذایی و سبک زندگی میتواند این وضعیت را به میزان قابل توجهی بهبود بخشد.
بهترین داروی کبد چرب گرید 3
دارو و قرص برای کبد چرب گرید ۳ وجود ندارد مگر با کمک داروهای کمکی مانند داروهای حذفکننده فلزات سنگین از بدن، داروهایی که کارایی سیستم ایمنی بدن را کمتر میکنند و مصرف داروهای ضد ویروس که به کبد کمک میکنند خود را کم کم بهبود ببخشد. همچنین تغذیه سالم و حذف مواد پر چرب و شکر و الکل جزو اساسی درمان کبد چرب گرید سه و پیشرفته است.
سرطان کبد از عوارض کبد چرب گرید 4 و 5 است.
انواع کبد چرب؛ کبد چرب گرید 4
از مهمترین علائم کبد چرب سطح چهار میتوان به این موارد اشاره کرد:
- توقف عملکرد کبد
- نیاز به پیوند کبد
- اسهال کمبود اشتها
- کاهش وزن
انواع کبد چرب؛ کبد چرب گرید 5
این نوع کبد چرب به شکل سرطان کبد خود را نشان میدهد و پیشرفتهترین نوع این بیماری است.
درمان کبد چرب گرید 5
شیمی درمانی و پیوند کبد تنها راه درمان سطح پیشرفته کبد چرب گرید 5 است. البته در این زمان مبتلایان به کبد چرب گرید پنج باید بیشتر از سطوح دیگر کبد چرب، به نوع تغذیه و میزان تحرک روزانه خود توجه داشته باشند.
آن چه از مقاله انواع کبد چرب آموختیم:
یکی از انواع کبد چرب که در بسیاری از افراد به آن مبتلا هستند و شاید خود خبر نداشته باشند، کبد چرب گرید 2 است. این نوع کبد چرب با ورزش و رژیم غذایی مناسب و سالم، قابل برگشت است. کبد نقش مهمی در بدن دارد. اگرچه کبد در درجه اول از خود مراقبت میکند، اما فرد میتواند با مصرف برخی غذاها و نوشیدنیها به حفظ سلامت کبد کمک کند. به طور کلی، یافتن تعادل در رژیم غذایی، کبد را سالم نگه میدارد. همچنین گروههای غذایی زیادی وجود دارد که ممکن است به کبد آسیب برساند که باید از این مواد غذایی مضر اجتناب کرد.
منابع:
- webmd.com
- frontiersin.org
- healthline.com
4.3/5 – (511 امتیاز) این مطالب را از دست ندهید …
- رژیم غذایی کبد چرب ؛ اگر کبد چرب داشتیم چه غذایی بخوریم؟
- کبد چرب گرید 1؛ از علائم تا روشهای پیشگیری و درمان کبد چرب گرید یک
- چگونه کبد چرب و رفلاکس اسید خود را درمان کردم
- درمان فیبروز کبدی چیست؟ آیا فیبروز کبدی درمان قطعی دارد؟
- فیبروز کبدی؛ از علل تا تشخیص و درمان فیبروز کبدی را اینجا بخوانید!
- آیا رژیم کتوژنیک و کبد چرب با هم ارتباط دارند؟
- قهوه و کبد دقیقا چه ارتباطی با هم دارند؟ آیا قهوه برای کبد مضر است؟
- درمان کبد چرب در 10 روز + ویدیوی دکتر کرمانی و ترفندهای تغذیهای
- معرفی انواع کبد چرب از گرید 1 تا گرید 5
یک دیدگاه بگذارید