طرز تهیه سمبوسه خانگی بسیار راحت است و زمان زیادی از شما نمیگیرد به ویژه اینکه اگر آن را در فر قرار دهید. تاریخچه این میانوعده به خراسان برمیگردد.
سمبوسه در اصل یک غذای خراسانی است که نخود، پیاز، گوشت و سبزیجات پخته و کوبیده شده را با هم مخلوط کرده و در لایههای خمیر میگذارند.
سپس این سمبوسهها را داخل آب جوش انداخته و آن را میپزند. این غذا آش جوش پره یا آش لشخک نیز نام دارد. امروزه به جای آب جوش، سمبوسه را داخل روغن سرخ میکنند.
شاید برایتان جالب باشد که حتی در کتاب تاریخ بیهقی نیز درباره سمبوسه سخن به میان آمده است که به عنوان یک نوع میانوعده در دربار پادشاهان صرف میشده است.
این نشاندهنده سابقه تاریخی این غذای به ظاهر ساده و راحت است. غذایی که با رعایت چند نکته، میتواند به یک غذای سالم و مغذی تبدیل شود. در ادامه طرز پخت سمبوسه سیب زمینی و سمبوسه رژیمی را خواهید خواند.
فهرست مطالب (کلیک کنید)
- سمبوسه خانگی سیب زمینی و اسفناج
- مواد لازم برای سمبوسه سیب زمینی و اسفناج
- طرز تهیه سمبوسه با سیب زمینی
- سمبوسه آبادانی
- مواد لازم برای تهیه سمبوسه آبادانی
- طرز تهیه سمبوسه آبادانی
- سمبوسه رژیمی
- مواد لازم برای تهیه سمبوسه رژیمی
- طرز تهیه سمبوسه رژیمی
- ارزش غذایی و کالری سمبوسه
- فوت و فن یک سمبوسه ترد و خوشمزه چیست؟
سمبوسه خانگی سیب زمینی و اسفناج
اولین نوع سمبوسه که قصد داریم مواد لازم و طرز تهیهی آن را برایتان بگوییم، سمبوسه سیب زمینی و اسفناج است.
مواد لازم برای سمبوسه سیب زمینی و اسفناج
این مقدار مواد برای ۴ نفر است:
- سیب زمینی: چهار عدد
- اسفناج: به مقدار دلخواه
- پیاز: دو عدد
- نان لواش: 4 عدد
- فلفل قرمز: یک قاشق غذاخوری
- نمک و روغن: به میزان لازم
- زردچوبه: یک قاشق غذا خوری
سمبوسه خانگی را میتوان همراه با سبزیجاتی مانند اسفناج و گشنیز درست کرد.
طرز تهیه سمبوسه با سیب زمینی
- سیب زمینی را به صورت نگینی خرد کرده و با نمک و زردچوبه مخلوط کنید.
- کف سینی فر را کمی روغن زیتون بریزید.
- سیب زمینیها را روی آن پخش کنید. سینی را در فر بگذارید تا در دمای 250 به مدت ده دقیقه بپزد. دو عدد پیاز را خرد کرده و با روغن سرخ کنید.
- اسفناج را خرد و به پیاز داغ اضافه کنید.
- به اسفناج و پیاز، فلفل و ادویه بزنید. آنها را کمی تفت بدید.
- سیب زمینیها را به اسفناج اضافه کنید و بگذارید سرد شود.
- مواد را روی نان بریزید و سمبوسه را بپیچید.
- سینی فر را چرب کنید و سمبوسهها را در سینی بچینید. میتوانید روی سمبوسهها را با کمی روغن چرب کنید.
- فر را از قبل با 250 درجه سانتیگراد گرم کنید. سمبوسهها را پنج دقیقه در فر بگذارید.
سمبوسه برخلاف ظاهر سادهاش، یک میانوعده قدیمی و سنتی ایرانی است. نویسنده بزرگ، بیهقی در کتاب تاریخ معروف خود به این غذا اشاره کرده است. طرز تهیه سمبوسه خانگی ساده و راحت است و به مواد اولیه زیادی نیاز ندارد. سمبوسه با سیب زمینی و دیگر سبزیجات، اگر با کمی روغن و در فر پخته شود، به عنوان یک غذای سالم برای افرادی که در حال کاهش وزن هستند، مناسب است.
سمبوسه آبادانی
سمبوسه آبادانی نیز مانند سمبوسه سیب زمینی بسیار پرطرفدار است. در ادامه طرز تهیه آن را خواهید خواند.
مواد لازم برای تهیه سمبوسه آبادانی
- سیب زمینی: 4 عدد
- پیاز: 1 عدد
- فلفل قرمز: به مقدار لازم
- جعفری خرد شده: به مقدار لازم
- نمک و فلفل سیاه: به مقدار لازم
- زردچوبه: یک قاشق غذا خوری
طرز تهیه سمبوسه آبادانی
طرز تهیه این سمبوسه با سمبوسه سیب زمینی تفاوتی ندارد جز اینکه مواد لازم آن کمی تفاوت دارد.
سمبوسه رژیمی
سمبوسه یک غذای بسیار خوشمزه و محبوب است و افرادی که دچار اضافه وزن هستند و یا در حال رژیم گرفتن، دوست دارند این غذا را در برنامه غذایی خود داشته باشند. البته نسبت به بقیه افراد، باید مقدار کمتری میل کنند. با رعایت این چند نکته میتوانید یک سمبوسه رژیمی ترد و دلپذیر داشته باشید که حتی برای بچهها هم مناسب است:
- مهمترین نکته: به جای سرخ کردن سمبوسه در روغن زیاد، آن را در فر بگذارید. سمبوسه در فر تردتر خواهد شد.
- از پنیر پیتزا استفاده نکنید.
- به جز سیب زمینی از مواد گیاهی مانند قارچ، فلفل دلمه، پیاز، سیر، ذرت و انواع سبزیجات معطر استفاده کنید.
- به جای سوسیس و کالباس از گوشت یا سویا استفاده کنید. گوشت را با روغن زیتون تفت دهید.
در طرز تهیه سمبوسه رژیمی از روغن بسیار کمی استفاده میشود.
مواد لازم برای تهیه سمبوسه رژیمی
مواد لازم در تهیه سمبوسه رژیمی به ذائقهی شما بستگی دارد. میتوانید به جای گوشت از سبزیجات بیشتری استفاده کنید. بقیهی مواد لازم همان موادیست که در سمبوسه سیب زمینی به کار میبرید.
اگر قصد دارید آن را گیاهی کنید، میتوانید فقط از سبزیجات استفاده کنید.
طرز تهیه سمبوسه رژیمی
در طرز تهیه سمبوسه رژیمی به جای روغن باید کمی سینی فر را چرب کرده و سمبوسهها را داخل فر درست کنید.
استفاده از سبزیجات نیز تاثیر بهسزایی در کاهش کالری دریافتی خواهد داشت.
حتما بخوانید:
طرز تهیه همبرگر خانگی رژیمی
ارزش غذایی و کالری سمبوسه
هر یک سمبوسه متوسط شامل این مقدار مواد مغذی و کالری است:
- کالری:170
- کربوهیدرات: 30 گرم
- چربی: 3.41 گرم
- پروتئین: 4.33 گرم
اگر روغن زیادی مصرف کنید یا موارد دیگری را به مواد داخل سمبوسه اضافه کنید کالری آن بسیار بالا میرود. پس در طرز پخت و نوع مواد مصرف دقت کنید.
اگر سمبوسه با سیب زمینی را با کمی گوشت هم ترکیب کنید به یک غذای مغذیتر تبدیل میشود.
فوت و فن یک سمبوسه ترد و خوشمزه چیست؟
امروزه در بیشتر اغذیه فروشیها انواع و اقسام سمبوسه عرضه میشود که شما هم میتوانید بنا به سلیقه خود از این مواد داخل سمبوسه استفاده کنید تا یک سمبوسه ترد و خوشمزه مجلسی داشته باشید:
- گوشت قرمز یا مرغ
- سیر یا پودر سیر
- گشنیز خرد شده
- آویشن
- فلفل دلمهای
- قارچ
- پنیر پیتزا
- تره خرد شده
- کره به جای روغن
- روغن زیتون به جای روغن
- رب گوجه فرنگی
- ذرت پخته شده
- تخم گشنیز
- دارچین
- پودر زیره سبز
- سس هالوپینو (داخل مواد سمبوسه)
- بادمجان کبابی
- سویا به جای گوشت
در سمبوسه خانگی میتوانید از انواع سبزیجات و ادویهها مانند قارچ، ذرت و زیره استفاده کنید.
در سمبوسه هندی نیز از این مواد استفاده میشود:
- گوشت
- سیب زمینی
- پیاز
- سیر
- زنجبیل
- نمک و فلفل سیاه
- آب لیموترش تازه
- فلفل قرمز
- پودر پیاز
- زردچوبه
- روغن
- فلفل چیلی
- گشنیز
- سیاه دانه
- پودر زیره
و همچنین با رعایت این نکات سمبوسه بهتری خواهید داشت و هنگام پخت باز نخواهد شد:
- اندازه سمبوسه را متوسط در نظر بگیرید: نان را به اندازه ۸ تا ۱۲ سانتی متر در نظر بگیرید.
- از نان لواش نرم استفاده کنید.
- میتوانید به جای مثلث، نانها را به شکل لولهای بپیچید.
- سمبوسهها را روی حرارت متوسط سرخ کنید.
- بعد از سرخ کردن سمبوسهها را روی دستمال جذب روغن، قرار دهید تا روغنش کاملا گرفته شود.
- اگر تای نان هنگام سرخ کردن باز میشود، میتوانید با کمی آب و آرد، لایه آخر نان را بچسبانید.
آنچه از مقاله طرز تهیه سمبوسه آموختیم:
سمبوسه در اصل یک میانوعده است اما امروزه آشپزها آنقدر در طرز تهیه سمبوسه خلاقیت به خرج دادهاند که این غذای خوش طعم و بو، مانند یک غذای کامل، سیرکننده و پر از مواد مغذی مانند گوشت و انواع سبزیجات است. زادگاه این غذا در ایران است اما اکنون در سراسر ایران و جهان به ویژه کشورهای عربی و هند به یک غذای محبوب و خوشطعم تبدیل شده است. اگر قصد درست کردن سمبوسه خانگی را دارید، آن را با کمی روغن زیتون در فر قرار دهید. کسانی که در حال رژیم گرفتن هستند یا فشار خون بالا دارند، سمبوسه سیب زمینی را به شکل رژیمی درست کنند.
3.3/5 – (3 امتیاز)
یک دیدگاه بگذارید