خورشت ماست در اصل یک نوع دسر سرد اصفهانی است که ترکیب اصلی آن گوشت و ماستی است که با انواع ادویه و گیاهان طعمدار مانند هل، زعفران، دارچین، گلاب و مغزهایی مانند بادام، پسته و گردو تهیه میشود. این دسر با وجود اینکه مانند حلیم یک میانوعده است اما به دلیل خواص بینظیرش، مانند آبگوشت، به عنوان یک غذای سالم و مقوی نیز مصرف میشود. بنا به ذائقه خود میتوانید برخی از ادویهها را به آن اضافه یا از آن کم کنید. در این مقاله علاوه بر طرز تهیه خورشت ماست، نوع رژیمی آن را هم آموزش میدهیم تا کسانی که به رژیم کاهش وزن عمل میکنند هم بتوانند از این دسر یا غذای خوشمزه لذت ببرند. در ابتدا طرز تهیه خورشت ماست اصفهانی را مشاهده میکنید:
فهرست مطالب (کلیک کنید)
- خورشت ماست اصفهانی
- مواد لازم برای تهیه خورشت ماست اصفهانی
- طرز تهیه خورشت ماست اصفهانی
- خواص خورشت ماست
- چرا بهتر است برای خورشت ماست از گوشت گردن گوسفند استفاده کنیم؟
- خورشت ماست رژیمی و خوشمزه
- مواد لازم برای تهیه خورشت ماست رژیمی
- طرز تهیه خورشت ماست رژیمی
- فوت و فن پخت خورشت ماست
خورشت ماست اصفهانی
مواد لازم برای تهیه خورشت ماست اصفهانی
- پیاز: 1 عدد متوسط
- گوشت گردن گوسفند: 250 گرم
- ماست: 3 پیمانه متوسط
- گلاب: 1 ق س
- شکر: 2/1 پیمانه متوسط
- زعفران دم کرده: به مقدار لازم
- گردو: 1 ق غ
- بادام: 1 ق غ
- نمک، فلفل و زردچوبه: به مقدار لازم
- خلال پسته و بادام و زرشک: به مقدار دلخواه برای تزئین
طرز تهیه خورشت ماست اصفهانی
- پیاز خرد شده را همراه گوشت و زردچوبه به قابلمه اضافه کنید تا بپزد.
- وقتی گوشت پخت، استخوانهایش را جدا کنید و گوشت را آنقدر بکوبید تا جایی که سفید و کشدار شود.
- در قابلمهای دیگر ماست و شکر را بریزید و روی حرارت بگذارید تا به مرحله جوشیدن برسد.
- حالا گوشت کوبیده شده را به ماست اضافه کنید.
- وقتی گوشت و ماست به خوبی با هم مخلوط شدند، گردو، بادام، زعفران، گلاب، نمک و فلفل را اضافه کنید.
- بعد از کمی جوشیدن از روی حرارت بردارید. در ظرف مناسب بریزید. رویش را با خلال پسته و بادام و زرشک تزئین کنید و به مدت 12 ساعت در یخچال قرار دهید.
خورشت ماست اصفهانی، در اصل یک نوع دسر سرد اصفهانی است.
حتما بخوانید:
طرز تهیه قیمه ریزه اصفهانی، کاشانی، کرمانشاهی + فوت و فن کوزهگری
خواص خورشت ماست
خورشت ماست به دلیل مواد مغذی بسیاری که دارد در گذشته به عنوان یک غذای درباری و گرانقیمت در اصفهان مصرف میشد و امروزه به عنوان یک دسر اصیل مانند حلیم. اگر در حال رژیم گرفتن و کاهش وزن هستید به میزان کالری و چربی خورشت ماست دقت کنید:
- هر عدد پیاز متوسط: دارای 44 کالری، 9.9 گرم کربوهیدارت و 1.1 گرم پروتئین است.
- یک گرم گوشت گردن گوسفند: دارای 2.4 کالری، 0.2 گرم و چربی 0.2 گرم پروتئین است.
- یک لیوان ماست پرچرب: دارای 165 کالری، 8.5 گرم چربی، 11.9 گرم پروتئین و 10.2 گرم کربوهیدارت
- یک عدد گردو: دارای 29.9 کالری، 3.1 گرم چربی، 0.8 گم پروتئین، 0.6 گرم گربوهیدرات
- گلاب طبع معتدلی دارد.
- زعفران طبع گرم و خشک است.
- یک ق غ شکر: دارای 60 کالری، 15 گم کربوهیدرات
- یک عدد بادام درختی: دارای 9.9 کالری، 0.8 گرم چربی، 0.4 گرم پروتئین، 0.4 گرم کربوهیدرات
- یک ق غ زرشک: دارای 0.5 گرم چربی، 0.5 گرم پروتئین و 11.5 گرم کربوهیدارت
برای دریافت کمتر کالری و چربی، میتوانید فقط از ماست، گوشت، زعفران، شکر، نمک و فلفل و گلاب استفاده کنید.
چرا بهتر است برای خورشت ماست از گوشت گردن گوسفند استفاده کنیم؟
گوشت گردن گوسفند به دلیل تحرک، بسیار ترد و حاوی مواد مغذی زیادی مانند امگا ۳ و ویتامین ب است. به همین دلیل علاوه بر پخت خورشت ماست میتوانید از آن برای آبگوشت و سوپ نیز استفاده کنید. ممکن است لازم باشد نای و تاندون بلندی که در امتداد پشت قرار دارد را از گوشت گردن بردارید. اگر کل گردن را آماده کنید، میتوانید تاندون را پس از پختن به همراه استخوان / ستون فقرات جدا کنید.
خورشت ماست رژیمی و خوشمزه
مواد لازم برای تهیه خورشت ماست رژیمی
- مرغ: یک عدد (حدود 1250 گرم)
- ماست چکیده: یک کیلو
- زعفران: به مقدار لازم
- خلال نارنج یا پرتقال: یک لیوان
- پیاز سرخ کرده: 2 تا 3 قاشق
- نمک و فلفل: به مقدار لازم
حتما با طرز تهیه خورشت ماست آشنا شوید؛ مخصوصا از نوع رژیمی آن.
طرز تهیه خورشت ماست رژیمی
- مرغ تمیز کرده را با پیاز سرخ کرده و با کمی نمک و یکی دو لیوان آب در ظرفی میریزیم و میگذاریم تا کاملاًپخته شود. البته بعد از پخته شدن کمی آب داشته باشد.
- سپس زعفران ساییده و کمی نمک و فلفل و خلال نارنج یا پرتقال تلخی گرفته شده را به آن اضافه میکنیم.
- چند جوش که زد، مرغ را از داخل ظرف بیرون میآوریم و قطعه قطعه یا کامل در دیس میگذاریم.
- حرارت خورش را ملایم میکنیم. ماست را خوب به هم میزنیم تا کالماً صاف شود و داخل خورش میریزیم و مخلوط میکنیم و بلافاصله در داخل دیس روی مرغ میکشیم.
توجه:
- نکته حساس در تهیه این خورش ماست آن است که پس از ریختن ماست، خورش نباید بجوشد. کافیست که ماست فقط گرم شود.
- با گوشت هم میتوان خورش ماست را تهیه کرد. در این صورت نیم کیلو گوشت بدون استخوان کافی است.
فوت و فن پخت خورشت ماست
- هر چه گوشت بیشتر کوبیده شود، خورشت ماست کشدار و خوشمزهتر خواهد شد. در غیر این صورت خورشت ماست شما شل خواهد شد.
- در صورت تمایل یکی دو قاشق سوپخوری زرشک سرخ کرده نیز در خورش ماست میریزیم.
- میتوان بدون خلال نیز خورش ماست را تهیه نمود.
- پودر هل و دارچین نیز میتوانید اضافه کنید.
- در هنگام پخت میتوانید زرده تخم مرغ اضافه کنید تا هم طعم بهتری بگیرد و هم کشدارتر شود.
- ا ز ماست پرچرب استفاده کنید. ماست کم چرب خورشت را آبکی خواهد کرد.
- پودر قند هم جایگزین خوبی برای شکر است.
- هنگام پخت خورشت ماست میتوان جعفری و فلفل دلمه ریز شده نیز به آن اضافه کرد.
- برای بافت ماست روی حرارت از هم باز نشود، آن را در یک جهت هم بزنید.
- از گوشت بدون چربی استفاده کنید زیرا از ماست پرچرب و گردو استفاده میکنید.
- هنگام پخت گوشت، چربیهایی که روی آب میآید را بگیرید.
- کمی آرد ذرت نیز میتوانید اضافه کنید تا خورشت ماست کشدار و سفت شود.
- ماست را قبل از قرار دادن روی حرارت، خوب هم بزنید.
از هـر سفـــره
هــر غذایــی
دلت میخـواد
بخور و لاغر شوهمین الان ثبت نام کن
آن چه از مقاله خورشت ماست آموختیم:
برای درست کردن خورشت ماست و لذت بردن از این دسر اصیل اصفهانی، باید نکاتی را در هنگام پخت رعایت کنید تا خورشت ماست کشدار و خوشطعمی داشته باشید. اگر قصد تهیه یک خورشت ماست اصفهانی اصیل را دارید، از ماست کم چرب استفاده نکنید زیرا خورشت را شل و وارفته میکند. به همین دلیل باید حتما از ماست پرچرب استفاده کنید. گوشت گردن گوسفند بهترین گوشت برای پخت این دسر است. اما اگر در حال کم کردن وزن هستید میتوانید به جای گوشت گوسفند از گوشت مرغ استفاده کنید که ان را شبیه به حلیم میکند. انواع طرز تهیه خورشت ماست در اینترنت وجود دارد که پایه اصلی تمامشان، گوشت و ماست است. مقدار باقی مواد به کار رفته را میتوان بنا بر سلیقه و برنامه غذایی شخصی، تغییر داد یا حذف کرد.
منابع: +++
امتیاز کاربرها
یک دیدگاه بگذارید