عسل یک غذای بسیار کامل و سرشار از ویتامینها و مواد مغذی است و خواص و فواید زیادی دارد که در طول تاریخ بسیار شناخته شده و مورد استفاده قرار گرفته است. حقیقت این است که این شیرین کننده طبیعی خواص بیشماری دارد، از تسکین گلودرد گرفته تا التیام زخم یا سوختگی. منظور از عسل طبیعی، عسلی است که زنبور برای درست کردن آن مستقیما از شهد گلها و گیاهان تغذیه کرده است و این عسل حاصل تغذیه زنبور از مواد قندی نیست. عسل خالص خواص زیادی دارد که در ادامه مقاله با آن آشنا میشویم.
فهرست مطالب (کلیک کنید)
- روش تشخیص عسل طبیعی از سایر عسلها
- خواص عسل طبیعی
- سرشار از آنتی اکسیدان
- خواص ضد عفونی کنندگی
- خواص عسل برای معده و ناراحتیهای گوارشی
- خواص عسل برای سرفه و گلودرد
- سایر خواص عسل
- ترکیبات عسل
روش تشخیص عسل طبیعی از سایر عسلها
تنها راهی که میتوان عسل طبیعی را از سایر عسلها تشخیص داد، این است که بر روی آن آزمایشات لازم انجام شود و فاکتورهای اصلی و مهم مثل میزان ساکارز، دیاستاز، پرولین و نسبت فروکتوز به گلوکوز مورد بررسی قرار گیرد.
در برگه آزمایش عسل، ساکاروز باید زیر 5 درصد، پرولین بالای 180 و دیاستاز باید بیشتر از 8 باشد. همچنین نسبت فروکتوز به گلوکوز باید بالای 0.9 باشد. ولی مهمترین عامل، میزان ساکاروز است که باید زیر 5 درصد باشد.
همچنین میزان پرولین در عسل نشان میدهد که زنبور برای تهیه عسل از شهد گلها استفاده کرده است. البته معمولا با میزان ساکاروز موجود در عسل نیز میتوان به طبیعی بودن آن پی برد.
عسل به دلیل وجود مهارکنندههای موجود در آن، دارای خواص ضدباکتریایی بیشماری است که همراه با گلوکز اکسیداز، خاصیت باکتری کشی وسیعی به آن میبخشد. این خاصیت، به محافظت از بدن در برابر رادیکال های آزاد کمک می کند.
رادیکالهای آزاد مسئول پیری زودرس پوست و ایجاد بیماریهای مزمن یا قلبی هستند.
خواص عسل طبیعی
عسل طبیعی خواص زیر را دارا است:
سرشار از آنتی اکسیدان
یکی از خواص عسل مربوط به اثرات آنتی اکسیدانی آن است. به این ترتیب، عسل به عنوان یک مکمل غذایی عمل میکند و از پیشرفت بیماریهای قلبی جلوگیری میکند.
خواص ضد عفونی کنندگی
خواص ضدعفونی کنندگی عسل در طول تاریخ از عسل برای التیام زخمهای عفونی و سوختگیهای کوچک استفاده شده است. دلیل آن این است که عسل دارای خواص ضدعفونی کننده باورنکردنی است که احتمال عفونت در زخمهای باز یا سوختگی را محدود میکند.
خواص عسل برای معده و ناراحتیهای گوارشی
با ترکیب عسل با سایر محصولات طبیعی مانند آبلیمو یا دارچین، میتوان فعالیت دستگاه گوارش را تقویت کرد. به این ترتیب، مصرف عسل، سوخت و ساز غذا را تسهیل کرده، به رفع اسیدیته معده کمک میکند و حتی به انتقال صحیح باقیمانده مواد غذایی از روده کمک میکند. بنابراین، عسل برای تسکین ناراحتیهای مختلف معده مانند سنگینی معده یا یبوست استفاده میشود.
خواص عسل برای سرفه و گلودرد
حقیقت این است که از جمله خواص عسل، تسکین سرفه و گلودرد نیز میباشد. برای مبارزه با سرماخوردگی کافیست یک قاشق چای خوری عسل را به چای لیمو اضافه کنید. در واقع، این دارو به اندازه خود داروهای سرفه یک درمان موثر است. به همین دلیل است که به طور گستردهای به ویژه در کودکان برای کمک به تسکین گلودرد و مبارزه با سرماخوردگی از آن استفاده میشود.
همچنین برخلاف داروهای ضد سرفه، عسل هیچ عارضهای ندارد و به کودکان کمک میکند تا بهتر استراحت کنند. بنابراین والدین میتوانند با خیال راحت از آن استفاده کنند.
سایر خواص عسل
عسل فواید دیگری نیز دارد که از جمله آنها می توان به بهبود خواب، رفع استرس و کاهش خستگی نیز اشاره کرد.علاوه بر این، از عسل برای کاهش درد کودکان خردسال، بهبود مشکلات حافظه و حتی تنظیم قند خون یا درمان آسم نیز استفاده میشود.
ترکیبات عسل
عسل عمدتاً از قندها (80-78%) تشکیل شده است، که 38% مربوط به فروکتوز و 31% مربوط به گلوکز است. درصد باقیمانده مربوط به ساکارز، مالتوز و سایر ترکیبات، مشابه است. به غیر از قندها، عسل دارای عناصر دیگری است که بر خواص باورنکردنی آن تأثیر می گذارد.
اسیدهای آمینه: در عسل میتوان انواع مختلفی از اسیدهای آمینه آزاد را یافت. همچنین میتوان آسپارتیک، گلوتامیک، آلین یا آرژنین را در بعضی از عسلها پیدا کرد.
پروتئینها: درصد پروتئین موجود در عسل حدود 0.26٪ و تقریباً صفر است.
مواد معدنی: بسته به تنوع عسلی که با آن مواجه میشویم، مواد معدنی موجود در آن متفاوت است. با این حال، مواد معدنی مانند روی، منیزیم یا پتاسیم وجود دارد که دریک عسل طبیعی وجود دارد.
ویتامینها: از جمله خواص عسل، ویتامینهای فراوان آن است که قابلیت جذب بالایی دارند. ویتامین A، ویتامین B1، ویتامین B2، ویتامین B3، ویتامین B5، ویتامین B6، ویتامین B8 – ویتامین B9، ویتامین C، ویتامین D یا ویتامین K در عسل طبیعی یافت میشود.
آنزیمها: در عسل میتوان آنزیمهایی مانند آمیلاز A و B یا گلوکز اکسیداز را نیز پیدا کرد.
salamatnews.com
maeshoney.com
امتیاز کاربرها
یک دیدگاه بگذارید